Cum ar putea o mașină veche Dacia să valoreze o avere

Cum ar putea o mașină veche Dacia să valoreze o avere

Mașinile vechi, clasice și recondiționate, devin din an în an tot mai valoroase. Se prea poate ca Dacia să ajungă lejer printre cele mai prețuite.

Băncile germane au observat că dacă vrei să faci o investiție bună, merită să bagi banii într-o mașină clasică (sau mai multe, decă te ține buzunarul). Dacă știi să alegi modelul potrivit sau dacă ai noroc și-l ai deja, ai face bine să-l recondiționezi, pentru că va costa o avere. 

În prezent, colecționarea de mașini clasice în perfectă stare de funcționare este precum posesia de vinuri fine sau bijuterii scumpe. Luxul vechi încă este valoros și poate fi o investiție foarte bună în domeniul auto.

Acest sfat vine pe fondul creșterii investițiilor în mașini clasice, mai ales cele de origine germană. Bloomberg a arătat că valoarea unui Porsche 911s clasic a crescut cu 683% peste valoarea inițială, în ultimii 13 ani. Poate fi un paradox sau nu, dar e foarte tentant.  

Cum se explică acest fenomen? Pur și simplu, în această epocă a consumerismului, în care apar modele noi de la un an la altul sau chiar odată la șase luni, anumiți clienți mai conservatori rămân fideli vechilor modele. Le preferă pe acestea fie pentru că au pentru ei o valoare sentimentală, fie spun mai multe despre ei, ca persoane, decât ar face-o cea mai nouă mașină de pe piață. 

porsche

Băncile germane s-au folosit de indexul pentru mașini clasice OTX, care ia ca eșalon topul primelor 20 de mașini clasice care sunt cele mai valoroase. De regulă, printre mărcile de top se numără Audi, BMW, Daimler și Porsche. 

Sigur, băncile germane nu te sfătuiesc să-ți arunci toată agoniseala pe o mașină veche, fie ea și funcțională, dar o investiție modestă pentru început ți-ar putea aduce oportunități în viitor. 

Conform specialiștilor financiari, valoarea unei mașini clasice cu potențial poate crește în prezent până la 116.000 de dolari.  

Dacia noastră mai are un drum lung până să ajungă la această valoare, asta dacă va ajunge vreodată. Acea sumă este completată în mare parte și de brand, dar și mașinile exotice tind să crească pe piață. Peste ani, poate chiar și o Dacia 1300 ajunge să valoreze câteva mii de dolari. Cert e că dacă ai una veche, întreține-o și speră că o să merite așteptarea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: