Dacia electrică, conceptul desprins din viitor și creat la Pitești

Dacia electrică, conceptul desprins din viitor și creat la Pitești
Sursa foto: Nu e o imagine cu vreun model Dacia Logan electrică. E doar un model 3D publicat pe LiberCity.net.

În cursa pentru viitorul autoturism de succes, Dacia încă întârzie cu o mașină electrică. Până va fi un anunț oficial în acest sens, te poți bucura de un concept creat chiar la Pitești.

Conform lui Jean Christophe Kugler, președinte Dacia pe Europa, compania ia în calcul dezvoltarea unui model electric și prețul va fi cel mai important. În octombrie 2017, când a făcut aceste declarații, nu a oferit mai multe detalii. Mașinile, sau primele planuri mai serioase, sunt așteptate în 2018. Până atunci, Dănuţ Gabriel Marinescu, director Centrul de Cercetare Ingineria Automobilului de la Universitatea Piteşti, a venit cu un concept cel puțin interesant.

El a conceput o mașină electrică, denumită Sandero Electron. Partea și mai frumoasă e că a inclus pe această Dacia electrică un sistem de încărcare wireless. Conceptul a fost dezvoltat în colaborare cu Renault Technologie Roumanie în cadrul unui acord de parteneriat. Marinescu a coordonat echipa care s-a ocupat de Dacia electrică.

„Vehiculul electric este construit pe un autoturism Dacia Sandero Stepway, prin înlocuirea sistemului clasic de propulsie cu un nou sistem electric (AMBRA) conceput în laboratorul «Sisteme alternative de propulsie – Vehicule electrice şi Hibride» din cadrul centrului. Propulsarea vehiculului este realizată de un motor asincron cu puterea maximă de 32 kW, alimentat de la o baterie litiu-ion cu o tensiune de 250 V”, a explicat acesta pentru Adevărul.

Acumulatorului acestei Dacia electrice poate fi încărcat atât prin cablu de la o staţie casnică sau publică,) dar şi printr-un sistem similar celui din telefoanele cu încărcare wireless.

[readmore]

E important de reținut că, pe cât de futurist sună, proiectul n-are legătură cu Dacia. Sigur, asta nu înseamnă că nu l-ar putea găsi util pentru planurile lor, dar, deocamdată, este un concept independent.

Modelul acesta se alătură altora realizate în ultimii cinci ani în cadrul centrului de cercetare „Ingineria automobilului”. Dacia Duster Z.E.RO 4WD, de exemplu, e un concept Dacia Duster cu propulsie electrică. Tot pe o Dacia Duster a fost creat și Grand HAMSTER E4WD, un concept cu propulsie hibridă diesel-electrică.

Dacă nu mai ai răbdare până la Dacia electrică, poți să profiți chiar anul acesta de un vehicul electric. Statul îți asigură până la 10.000 de euro, pe ecotichet, dacă preferi astfel de automobile. Poți obține banii prin programul Rabla plus.

Citește și:
Sursa: Adevărul