Dacia, prăbușire în Europa: ce mașini trec peste Duster și Sandero

Dacia, prăbușire în Europa: ce mașini trec peste Duster și Sandero

Vânzările Dacia au scăzut pe piața din Europa. Cele mai căutate modele Dacia, Duster și Sandero, au fost surclasate de alte automobile care au avut mai multă căutare.

S-a ajuns la această concluzie în urma datelor oferite de Jato Dynamics, publicate de profit.ro, care arată că Dacia a ieșit din Topul 25 al celor mai căutate autoturisme în luna septembrie a acestui an.

Dacia nu este singurul producător care a înregistrat scăderi masive luna trecută. Mai multe companii s-au confruntat cu această problemă din cauza, în parte, și a noilor reguli WLTP, care au forțat producători de top să renunțe la unele motorizări.

În general. clienții nu prea sunt interesați dacă mașinile pe care le vor respectă sau nu cu strictețe normele de poluare. Ei caută un autoturism accesibil care să coincidă cu nevoile lor, cu toate că legislațiile naționale au început să taxeze suplimentar autoturismele care poluează mai mult.

Pe de altă parte, producătorii sunt nevoiți să se conformeze noilor norme WLTP, ca să nu piardă mai mult. În consecință, în Top 25 au urcat mașini care fac mai bine față normelor de poluare și exigențelor clienților din Europa.

Cumva, Dacia n-a mai reușit în luna septembrie să vândă la fel de multe modele Sandero și Duster ca în august, când a înregistrat cea mai bună perioadă din ultimii doi ani.

Ca un exemplu, așa cum reiese din tabelul celor de la Jato Dynamics, Opel Corsa a luat locul lui Volkswagen Golf, cândva cea mai căutată mașină din gama producătorului german și una dintre cele mai bine vândute la nivel european, inclusiv în România.

Ford Fiesta, Renault Clio și Toyota Yaris ocupă următoarele locuri în topul celor mai vândute mașini în septembrie, dintr-un clasament care a fost dominat de mașinile compacte cu motoare mici.

Dacia a înregistrat puține înmatriculări în septembrie, dar, din fericire pentru brandul românesc, a avut suficiente vânzări în august, cât să compenseze pierderile de luna trecută. Totuși, s-ar putea ca în octombrie să avem aceleași cifre slabe.

La categoria SUV-uri, Dacia a regresat din nou. Până nu demult în 2018, Dacia Duster era pe locul al treilea în topul preferințelor clienților europeni. În septembrie, SUV-ul românesc a regresat drastic.

Cele mai vândute SUV-uri au fost Peugeot 3008, Peugeot 2008 și Hyundai Tucson care, deși s-a menținut pe o poziție privilegiată și a luat locul Daciei Duster, tot a înregistrat cifre mai mici.

Prin urmare, Dacia s-ar situa undeva pe locul 17, cu o scădere de 26% și doar 24.894 de vehicule înmatriculate. Dar, în ciuda rezultatelor dezastruoase din septembrie ale Dacia, România rămâne piața auto din Europa cu cea mai mare creștere din 2018 – 35,3%. Cele mai mari valori au fost înregistrate la începutul acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2017.

Sursa: profit.ro