Cuplul gay care a reușit să câștige procesul împotriva României

Cuplul gay care a reușit să câștige procesul împotriva României

Statul român a pierdut în fața cuplului gay format dintr-un român și un american căsătoriți. Românul Relu Adrian Coman a câștigat, astfel încât autoritățile române vor fi obligate să îi acorde soțului său, americanul Robert Clabourn Hamilton, dreptul de a locui în România mai mult de trei luni, conform Great News.

Textul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene subliniază că termenul de „soț”, în cazul dreptului de libertate de ședere a cetățenilor din Uniune și a membrilor din familiile lor, se referă și la soții de același sex.

Țările membre UE pot decide dacă vor să autorizeze sau nu căsătoriile gay. Cu toate acestea, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean UE prin refuzul de oferi soțului de același sex, care vine dintr-o țară care nu face parte din UE, dreptul de ședere pe teritoriul lor.

În cazul cuplului format din Coman și Hamilton, cei doi au locuit patru ani în SUA. Ulterior, în 2010, s-au căsătorit în Bruxelles. Doi ani mai târziu, cei doi soți au cerut statului român dreptul lui Hamilton de a locui legal în România pentru mai bine de trei luni. Cererea lor avea la bază directiva pentru exercitarea libertății de circulație. Această directivă permite soțului unui cetățean UE să se alăture soțului său în statul UE în care acesta trăiește.

Autoritățile române au spus inițial că Hamilton are dreptul de ședere pe o perioadă de trei luni, pentru că România nu recunoaște căsătoriile homosexuale. Cuplul au dat în judecată statul român, pe motivul discriminării pe criterii de orientare sexuală.

Curtea de judecată a decis că, în ceea ce privește directiva de exercitare a libertății de circulație, noțiunea de „soț” este neutră din punct de vedere al genului – așadar, susceptibilă să se refere și la soțul de același sex al unui cetățean UE.

Citește și:
Sursa: Great News