Cum ți s-a schimbat feed-ul de Facebook și cum să-l repari

Cum ți s-a schimbat feed-ul de Facebook și cum să-l repari

Da, Facebook iar se schimbă. S-a mai gândit Mark Zuckerberg și a spus că sunt prea multe știri. Așa ajungem în starea de fapt de acum.

De vreo două-trei săptămâni, feed-ul utilizatorilor a fost schimbat complet, pentru că Zuckerberg știe mai bine ce vrei să vezi pe Facebook. Pe scurt, algoritmul a fost modificat în așa fel încât să vezi mai multe postări de la prietenii tăi și mai puțin content de pe paginile pe care le urmărești. Asta înseamnă că reach-ul paginilor scade, iar deținătorii sunt presați să bage bani în platformă ca să ajungă conținutul la tine.

La prima vedere te gândești că nu-ți pasă, că nu faci bani din asta și tu vrei doar să dai câteva scroll-uri liniștit. Chestia e că feed-ul tău e acum un haos greu de urmărit și o să-ți explic cum te afectează și ce poți face ca să-l repari cât de cât.

Facebook nu mai vrea ordine cronologică și relevanță

După marea schimbare, lucrurile stau complet diferit. Mai nou, apar postări de la oameni despre care ai uitat că îi ai în listă. N-ar fi ceva rău dacă algoritmul nu te bombarda cu câte zece postări una după alta de la aceeași persoană, ca să fii sigur că remarci omul. Nu știu dacă e o strategie prin care să te forțeze să interacționezi mai mult sau care să te enerveze până cât dai unfollow la oameni. La mine se aplică a doua variantă.

Însă cea mai proastă schimbare are legătură cu ordinea contentului din feed. Înainte, atât notificările, cât și feed-ul erau afișate în ordine cronologică. Adică vedeai cele mai recente postări și dădeai scroll ca să ajungi la chestii mai vechi. Oricât de puțin timp liber aveai, tot nu rămâneai în urmă cu noutățile. Acum vezi o grămadă de postări de acum câteva zile sau chiar săptămâni. Hei, până săptămâna trecută încă vedeam chestii din 2017!

Atenție, nu e vorba de postări bump-uite prin comentarii recente, ci pur și simplu chestii foarte vechi. Nu sunt nici măcar povești pe care le-am ratat, ci statusuri și știri pe care le-am citit și la care am și reacționat.

Algoritmul este dubios rău și mă îndoiesc că face ceea ce trebuia să facă.

Există ceva soluții pentru Facebook. Deocamdată

Încă nu e dracul atât de negru și mai poți face în așa fel încât să urmărești postări în ordine cronologică. Pe desktop, de exemplu, poți selecta „Most Recent” pentru afișarea feed-ului cronologic. La primul refresh, va reveni la „Top Stories”, dar chestia asta o poți rezolva dacă bagi în URL, după https://www.facebook.com/ chestia asta ?sk=h_chr și îți faci un bookmark pe care să-l accesezi când vrei să stai pe Facebook.

Pe mobil în meniul de opțiuni vei găsi o chestie care se numește „Feeds” și de unde poți selecta „Most Recent”. Din păcate, după primul refresh va reveni la normal, dar unele persoane suțin că după ce au selectat de mai multe ori Most Recent, feed-ul a rămas cronologic și nu s-a mai reactualizat.

Pentru cei mai pretențioși, există și un plugin pentru browser „F.B. Purity” prin care îți poți petici Facebook-ul după bunul plac.

În rest, cam asta e direcția spre care Zuckerberg se îndreaptă.

El vrea ca utilizatorii lui să fie fericiți, să se amuza la poze cu pisici, să interacționeze cu familia și prietenii, să dea click pe reclame, să stea cât mai departe de știrile negative și alte surse care le pot strica buna dispoziție și, mai ales, să bage bani dacă vor reach pe pagini.

[readmore]

E amuzant că, dacă Facebook era lansat direct în forma actuală, probabil că nimeni nu s-ar fi băgat în schemă. Gândește-te, e o platformă în care nu vezi content-ul paginilor pe care ai ales să le urmărești, nu mai există ordinea cronologică și, mai ales, te alegi cu contul suspendat dacă folosești anumite cuvinte, chiar dacă nu o faci într-un sens peiorativ. Problema e că totul s-a întâmplat treptat, cu țârâita, numai că ai apucat deja să investești câțiva ani buni aici și îți este  greu să te cari. Să fim serioși, nici alternative nu prea sunt.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: