22 oct. 2018 | 17:40

Cum îți poți da seama singur dacă ești dependent de telefon

ACTUALITATE
Cum îți poți da seama singur dacă ești dependent de telefon

Dependența de telefonul mobil e cu dus și întors, iar cercetările care tot apar nu dau un răspuns concludent, ba chiar se contrazic de cele mai multe ori.

În septembrie, rezultatele unui studiu arătau că cei mici au probleme de memorie, de atenție și de vorbire sporite dacă petrec mai mult de două ore în fața unui ecran. Adulții care stau lipiți de ecrane suferă mai degrabă de depresie și anxietate.

Noi studii, însă, contestă aceste idei negative cu privire la gadgeturi, iar unele chiar descoperă beneficiile. Conform celor de la Parenting for a Digital Future, copii care stau pe social media nu se îndreaptă către izolare și depresie. Mai degrabă trebuie luat în calcul că telefoanele pot apropia familiile: adulții pot folosi aplicații de mesagerie pentru a lua legătura cu cei mici.

Conform cercetătorilor, părinții sunt mai degrabă îngrijorați de cât timp petrec copiii cu telefoanele, în loc să îi preocupe la ce se uită cei mici, dacă e educativ sau nu conținutul.

Pentru cei mici, limitele recomandate de folosire a gadgeturilor se învârt în jurul a două ore pe zi, însă adulții n-au astfel de limite recomandate. Totuși, poți să-ți dai seama când telefonul începe să fie o problemă.

Un moment de revelație ar putea avea loc atunci când ai impresia că telefonul interferează cu modul în care-ți desfășori activitățile obișnuite. ”Uitatul la ecran în sine poate avea implicații pe termen lung, dar contează și ceea ce faci cât privești display-ul”, spune dr. Bob Patton, de la University of Surrey. Acesta e de părere că trebuie să fim moderați: ”faptul că avem acces la tehnologie nu înseamnă că trebuie să o folosim tot timpul”.

”Diferența reală este dacă îți folosești telefonul pentru ceea ce vrei, sau dacă îl folosești inconștient, ca să mai pierzi timpul”, spune Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute.

Acesta e de părere că nu trebuie să ne temem de ”panica morală” împotriva tehnologiei. Conform acestuia, peste 10 ani vom dezbate dacă jucăriile cu AI vor însemna sfârșitul prieteniilor reale.

Przybylski recomandă să ne concentrăm pe ceea ce facem cu telefoanele, să le oprim atunci când mergem la culcare și să ne asigurăm că acestea nu ajung în calea lucrurilor pe care le avem de făcut sau, mai important, a celor care ne bucură.