04 aug. 2018 | 13:35

Cum ar putea o simplă baterie externă să doboare un avion

ACTUALITATE
Cum ar putea o simplă baterie externă să doboare un avion

Experții de la US Federal Aviation Administration (FAA) au derulat mai multe experimente și au descoperit că flăcările create de o simplă baterie litiu-ion (Li-ion) supraîncălzită pot fi suficiente pentru a prăbuși un avion comercial.

Descoperirea ridică destule probleme pentru experții care se ocupă de siguranța pasagerilor în avioane. Până acum, aceștia credeau că aparatura de suprimare automată a incendiilor era suficientă pentru a combate amenințarea pe care o prezintă focurile iscate de baterii încălzite în exces.

Bateriile Li-ion sunt cel mai popular tip de baterii reîncărcabile, datorită eficienței lor în materie de energie și durata mare de viață. Ele sunt folosite în aproape toate dispozitivile electronice portabile, precum telefoane, tablete, camere și laptop-uri. De obicei, aceste baterii rareori ajung să se supraîncălzească excesiv. Totuși, atunci când se întâmplă, rezultatul este o baterie extrem de fierbinte, din care iese fum și care ajunge să se aprindă, după cum arată American Journal of Transportation.

Din cauza riscului, FAA și UK Civil Aviation Authority a interzis pasagerilor să introducă în bagajul de cală baterii Li-ion de rezervă. În schimb, aceștia trebuie să le ia în bagajul de cabină, astfel încât, în caz că iau foc, echipajul de zbor să se poată ocupa manual de stingerea flăcărilor. Dacă un dispozitiv care funcționează cu baterii Li-ion trebuie să stea neapărat în bagajul de cală, atunci pasagerul trebuie să oprească de tot dispozitivul cu pricina și să se asigure că stă departe de substanțe inflamabile, precum parfumuri sau spray-uri.

Sistemul automat de suprimare a incendiilor nu poate stinge flăcările cauzate de bateriile Li-ion, dar poate să le oprească din a se extinde către obiectele din jur. Totuși, dacă acele obiecte sunt inflamabile, o explozie este iminentă. „Există posibilitatea ca evenimentul rezultat să depășească capacitățile de a face față ale avionului”, a explicat FAA.

Descoperirea i-a convins pe experți să lanseze o petiție către UN International Civil Aviation Organization, pentru a interzice complet introducerea de dispozitive mai mari decât un telefon mobil în bagajul de cală. Totuși, propunerea lor a fost refuzată, așa că ce rămâne de făcut este să încercăm cât mai multe să prevenim un dezastru prin oprirea dispozitivelor și plasarea lor departe de obiectele inflamabile.