Pe unde trece bagajul tău când mergi cu avionul

Pe unde trece bagajul tău când mergi cu avionul

Știi deja cum e călătoria ta cu avionul, dar călătoria bagajului tău e ceva mai interesantă.

Începutul e simplu. „Vii în lobby-ul aeroportului și tu sau un agent de la ghișeul cu bilete ale companiei de zbor pune o etichetă pe bagaj”, a explicat Ed Weitz, managerul de proiect principal la Port of Seattle. „Compania de zbor asociază apoi acea etichetă de bagaj cu un cod de 10 cifre și pune [bagajul] pe banda care se mișcă, pentru a putea trece de perete în sistemul de manevrare a bagajelor de pe partea cealaltă”.

Pe cealaltă parte, cel puțin la Port of Seattle, se regăsesc cam 20 de kilometri de benzi de bagaje. Dimensiunea acestora diferă de la un aeroport la altul. Există aeroporturi foarte mici, cum e Eastern Oregon Regional Airport, unde bagajele sunt împinse de mână pe o distanță de 20 de metri de aceeași persoană care ți-a făcut check-in-ul.

Benzile de bagaje transportă gențile printr-o mașinărie menită să detecteze explozibili. Acolo, angajații de la Transportation Security Administration văd pe un ecran o imagine cu ce se află în geantă. Dacă ceva pare în neregulă, bagajul este trimis în altă zonă pentru inspecție. Dacă totul este OK, bagajul ajunge la faza de sortare.

În faza de sortare, etichetele genților sunt scanate automat și clasificate în funcție de compania aeriană. Odată împărțite, ele sunt trimise în zona „carusel”, pentru a fi sortate manual în funcție de zbor. De acolo, bagajele sunt transportate cu o furgonetă către avionul de care aparțin.

Dacă vrei să te asiguri că bagajul tău va avea o călătorie cât mai lipsită de evenimente, Dereck Howard, manager de departament la Delta Airline, are câteva sugestii. El a explicat că pasagerii ar trebui să aibă grijă ca gențile să nu aibă fermoare defecte care ar putea să se agațe și să se desprindă. De asemenea, a subliniat și importanța de a nu împacheta peste capacitatea bagajului, altfel acesta riscă să se deschidă în cel mai nepotrivit moment.

Citește și:
Sursa: USA Today