11 ian. 2018 | 13:01

Cum arată, de fapt, o gaură neagră

ȘTIINȚĂ
Cum arată, de fapt, o gaură neagră

Probabil ai mai văzut așa-zise imagini cu găuri negre până acum, însă ai privit doar fotografii conceptuale, care nu reflectă realitatea.

Imaginile cu găuri negre care reușesc să altereze spațiu-timpul din jurul lor sunt doar ilustrații, făcute ca să ne ajute să înțelegem conceptul. Nu avem, însă, imagini reale cu o gaură neagră, dar lucrurile s-ar putea schimba în curând. Telescopul Event Horizon lucrează la crearea unei imagini a unei găuri negre, iar dacă reușește, va fi un eveniment important.

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină astronomii o reprezintă dimensiunea unei găuri negre. Chiar și cele mai mari, de milioane de ori mai masive decât Soarele, sunt foarte mici când privești lucrurile în context. Dimitrios Psaltis, astrofizician la Univeristy of Arizona, spune că a fotografia gaura neagră din centrul Căii Lactee este ca și cum ai vrea să fotografiezi un DVD așezat pe Lună.

În plus, din cauza gravitației puternice, găurile negre sunt înconjurate de materie mai luminoasă, care le face și mai greu de observat. De aceea, astronomii nu fac observații directe, ci caută dovezi ale efectelor gravitației și radiațiilor emanate de un astfel de corp.

Avem, însă, imagini indirecte cu găuri negre, iar unele dintre cele mai bune vin de la observatorul cu raze X Chandra. Observatorul a remarcat emanații de raze X, provenite dintr-o zonă aflată la 26 de milioane de ani-lumină, unde două galaxii sunt în plin proces de ciocnire. Astrofizicienii sunt de părere că emanațiile provin de la o gaură neagră masivă.

gaură neagră galaxii

De asemenea, bulinele roz din imaginea de mai jos sunt regiuni cu radiații X intense, despre care se crede că provin de la găuri negre formate în urma ciocnirii a două galaxii (inelele roz și albastru).

raze x gaură neagră

În GIF-ul de mai jos, telescopul Chandra a observat o emanație masivă de radiații X, provenite de la gaura neagră din centrul galaxiei noastre.

gaură neagră calea lactee

În imaginea de mai jos vedem jeturi masive de energie și materie, expulzate de gaura neagră din centrul galaxiei Centaurus A, de la 13 milioane de ani-lumină distanță. Asemenea emanații sunt mult mai lungi decât galaxia în sine, arătând puterea unei găuri negre.

galaxie gaură neagră

Deși încă nu putem vedea o gaură neagră, putem observa efectele gravitației extreme din jurul unui asemenea corp. În ilustrația de mai jos poți vedea cum se mișcă stelele din jurul găurii negre aflate în centrul Căii Lactee.

stele gaură neagră observație

Conform celor de la Nature, ne-ar trebui un telescop de 1.000 de ori mai puternic decât Hubble pentru a vedea gaura neagră din centrul galaxiei noastre. Event Horizon ar putea face asta: proiectul creează un telescop virtual de dimensiunile planetei noastre.

Echipa din spatele proiectului a conectat radiotelescoape aflate în mai multe locuri de pe Pământ, iar toate au privit către Sagittarius A pentru câteva zile. Conform celor de la MIT, cele 8 telescoape adunate au puterea de ”a număra cusăturile de pe o minge de baseball aflată la 13.000 kilometri distanță”. Acum, cercetătorii sunt în plin proces de ”aranjare” a datelor obținute și speră că imaginea finală va arăta orizontul de eveniment, granița după care nimic nu mai poate scăpa de atracția unei găuri negre.

Orizontul de eveniment va fi, cel mai probabil, înconjurat de un disc de acreție, un inel de materie extrem de luminos care înconjoară gaura neagră. Imaginea finală ar putea arăta astfel:

gaură neagră disc de acreție