Ce s-ar întâmpla dacă ai intra într-o gaură neagră

Despre găurile negre există multe teorii. Poate chiar prea multe, am zice. O gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafețe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică (de ex. lumina) nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unei găuri negre nu este vizibil, de aici provenind și numele.

Dar ce s-ar întâmpla dacă un om ar ajunge acolo? Se pare că există doar două teorii formulate de Kurz Gesagt: fie moare repede, fie moare foarte repede. Nimeni nu știe exact, și, așa cum era de așteptat, nimeni nu se grăbește să afle. Oricum, un lucru e cunoscut: timpul curge mult mai lent, iar gravitația are șanse mari să îți descompună corpul. Sau să te ardă instantaneu.

De asemenea, în video-ul de mai sus, poți vedea și cum se naște și moare o gaură neagră. Video-ul e excelent și încearcă să expună într-un mod cât mai accesibil termeni cu care puțini dintre noi sunt familiarizați. Astfel, vei înțelege mai bine la ce se referă singularitatea, orizontul evenimentului, și altele din aceeași gamă.

De asemenea, ar mai trebui să știi că Stephen Hawking nu ar fi neapărat de acord cu ideile expuse aici, în ceea ce privește soarta unui om ajuns într-o gaură neagră. Stephen Hawking consideră că orice este atras într-o gaură neagră devine captiv într-o altă dimensiune, din care, totuși, există scăpare. De asemenea, celebrul fizician ia în calcul și existența universurilor paralele. Radiația Hawking presupune că protonii pot ieși dintr-o gaură neagră datorită fluctuațiilor cuantice. Poți citi mai multe despre acest subiect aici.

Andrada Bonea
13:14 18.12.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video