De ce sunt oamenii depedendenți de droguri și care sunt mai periculoase

De ce sunt oamenii depedendenți de droguri și care sunt mai periculoase

Știm deja că nenumărați oameni ajung să fie dependenți de droguri înainte să realizeze, însă „de ce”-ul din spatele acestui proces nu are un răspuns simplu.

Una din cele mai vechi explicații este că la baza adicției stă slăbiciunea morală. Totuși, oamenii de știință o resping, pentru că ea nu explică de ce unii oameni sunt capabili să reziste în fața adicției, conform Psychology Today. Astfel, rămân două explicații științifice posibile.

Prima se referă la faptul că anumite persoane au anumite vulnerabilități biologice de a deveni dependenți de unele droguri. A doua explicație este că abuzul drogurilor este un simplu răspuns al oamenilor care vor să repete o acțiune care, la un moment dat, le-a făcut plăcere.

Cei de la serviciul de reabilitare „A Better Today” au făcut un top cu 10 motive pentru care oamenii ajung dependenți de diverse substanțe. Unul din motive se referă la faptul că unele din cele mai periculoase substanțe sunt cât se poate de legale și accesibile, iar oamenii le folosesc pentru a combate anxietatea și stresul.

Alcoolul și nicotina pot fi cumpărate legal, deși creează dependență. Doar în Statele Unite ale Americe, 88.000 de oameni mor din cauza alcoolului.

Un alt motiv invocat este că unii oameni primesc prescripții cu medicamente pe bază de opioide. Aceste opioide sunt un soi de portiță către droguri mult mai periculoase. De multe ori, când oamenii nu mai primesc prescripție de la doctor pentru aceste medicamente, ei recurg la heroină, metamfetamină și alte substanțe similare pentru a-și satisface nevoia de drog.

Alte explicații pentru care oamenii ajung să abuzeze de droguri sunt dorința de a scăpa de depresie fără a merge la doctor, nevoia de încadrare într-un grup, dar și dorința de a experimenta ceva nou. Drogurile oferă utilizatorilor experiențe inedite, iar curiozitatea îi face pe oameni să recurgă la ele, crezând că sunt suficient de puternici pentru a nu deveni dependenți.

Cu toate astea, droguri precum heroina, metamfetaminele și ecstasy-ul dau dependență extrem de ușor, iar oamenii ajung să le folosească în mod abuziv înainte de a realiza măcar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: