Lentilele de contact care-ți administrează medicamentele direct în ochi

Lentilele de contact care-ți administrează medicamentele direct în ochi
Sursa foto: Le Figaro

Cercetători de la Școala Medicală de la Harvard au creat lentile de contact unice, care pot distribui medicamente direct în ochii purtătorului, în decurs de zile sau săptămâni.

Noua descoperire ar putea ajuta milioane de oameni de pe planetă care poartă lentile de contact. Numai în Statele Unite există peste 30 de milioane de astfel de oameni.

„Nicio picătură în ochi, nicio injecție. Doar o lentilă”, spune Lokendra Bengani, cercetător. Echipa din spatele lentilelor nu numai că a creat invenția, dar a și câștigat concursul MIT Sloan Healthcare Innovation pentru munca lor. Cercetătorii au luat premiul de 25.000 de dolari pentru lentilele pe care le-au denumit Theraoptix.

Lentilele de contact sunt fabricate din materiale aprobate de Food and Drug Administration. Acestea eliberează lent medicamente care sunt stocate în materialele lentilelor de contact. Există un mic film de polimeri umplut de medicament, care formează o bandă în jurul lentilei însă nu interferează cu vederea purtătorului.

Potrivit cercetătorilor, lentilele pot fi purtate toată ziua, iar medicamentul se eliberează treptat, în siguranță, timp de două săptămâni. Aceste lentile ar putea ajuta la tratarea unor problemem ca glaucomul, sau la vindecarea unui ochi care a fost supus unei operații.

Lentilele de contact nu tratează numai suprafața exterioară a ochiului. Cercetătorii au remarcat că medicamentele sunt livrate și în partea din spate a ochiului. Asta înseamnă că lentilele vor aborda aspecte ca degenerescența maculară, retinopatia diabetică, ocluzia venei retiniene și alte probleme greu de tratat.

Lentilele de contact nu au fost singurele inovații mari lansate la concurs. Locul doi l-a ocupat Strand Therapeutics, pentru dezvoltarea de medicamente anti-cancer pe bază de mRNA.

Zeci de echipe se înscriu la concursul de inovație și dezvoltare, dar numai opt dintre ele sunt selectate să participe. Ele sunt selectate în funcție de noutatea inovației, chiar dacă este posibilă sau nu din punct de vedere tehnic, obstacole de reglementare sau dacă echipa a avut vreun client al produsului său.

Ținând cont că la una astfel de concurs intră în cursă mai multe echipe de cercetători care se îngrijesc de domeniul medical, avem speranțe că, de la an la an, vor apărea diverse inovații care să ajute pacienții.

Citește și: