Metoda simplă prin care poți să previi bolile cardiovasculare

Metoda simplă prin care poți să previi bolile cardiovasculare
Sursa foto: Denis Bondariev via Flickr

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor la nivel mondial. Cele mai des întâlnite sunt bolile cardiace ischemice și accidentele vasculare, iar un studiu îți propune o metodă simplă prin care să previi aceste afecțiuni.

Potrivit acestuia, oamenii care consumă un ou pe zi și-ar putea reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, în comparație cu cei care nu mănâncă deloc acest aliment. Cercetarea a fost publicată în revista „Heart”.

Spre deosebire de boala cardiacă ischemică, care este principala cauză a morții premature în țările vestice, accidentul vascular cerebral este cea mai răspândită afecțiune din China, urmată de bolile de inimă.

Ouăle sunt o sursă bogată de colesterol, dar conțin, de asemenea, proteine, vitamine și componente bioactive, cum ar fi fosfolipidele și carotenoizii. Studiile anterioare privind asociațiile dintre consumul de ouă și impactul asupra sănătății au fost inconsecvente, iar majoritatea cercetărilor au găsit legături nesemnificative între consumul de ouă și bolile cardiovasculare.

Cercetătorii din China și Marea Britanie, conduși de profesorul Liming Li și Dr. Canquing You, au folosit date preluate din China Kadoorie Biobank – un studiu în curs de desfășurare care analizează aproape jumătate de milion de oameni (512.891). Aceștia sunt adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani și provin din 10 zone geografie diferite din China.

Participanții au fost recrutați între 2004 și 2008 și au fost întrebați cât de des obișnuiesc să consume ouă. În această fază, cercetătorii s-au axat pe 416.213 de participanți care nu prezentau forme de cancer, boli cardiovasculare și diabet.

Grupul respectiv a fost supus observațiilor medicale timp de opt-nouă ani, perioadă în care au fost documentate 83.977 cazuri de boli cardiovasculare și 9.985 de decese. La începutul perioadei de studiu, 13,1% dintre participanți au raportat un consum zilnic de ou și 9,1% au spus că nu consumau acest aliment aproape niciodată sau foarte rar.

Analiza rezultatelor a arătat că, în comparație cu persoanele care nu mâncau ouă, consumul zilnic a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. În special, cei care consumau zilnic ouă prezentau un risc cu 26% mai mic de accident vascular și cu 18% mai mic de boli cardiovasculare.