Cum petrec Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Cum petrec Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Spiritul Crăciunului se simte și în spațiu, unde astronauții au parte de altfel de sărbători, dar încearcă să poarte cu ei o parte din obiceiurile pe care le au pe Pământ. Se bucură de aproape aceleași bunătăți culinare, dar s-ar putea să nu fie la fel de gustoase precum cele pe care le ai tu pe masă.

La fel ca militarii, astronauții trimiși în misiuni pe stațiile spațiale beneficiază de un regim special când vine vorba de sărbătorirea unor momente importante.

Astronauții ratează o mulțime de evenimente de-a lungul anului, mai ales cele din cadrul familiei, dar, când vine vorba de Crăciun, toată lumea trebuie să aibă timp pentru el. Extratereștrii pot lua o pauză, meteoriții ar face bine să se oprească puțin, la cercetările pot fi amânate pentru a doua zi, căci nimic nu e mai important pentru pământeni decât Crăciunul (în mare parte).

La bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI), astronauții s-au pregătit deja pentru sosirea lui Moș Crăciun. Nu de alta, dar până și el s-a adaptat noilor tehnologii și e foarte posibil să-și ia racheta și să facă o vizită și prin spațiu.

În urmă cu câteva zile, David Saint-Jacques (Agenția Spațială Canadiană) și Anne McClain (NASA), amândoi membri ai Expediției 58 pe SSI, au transmis urări calde și un strop de bucurie celor de pe Pământ. Ei îți dezvăluie ce înseamnă pentru un astronaut sărbătoarea Crăciunului și cum încearcă să se bucure de aceleași bunătăți ca și tine.

“Și pentru mine înseamnă tot sărbătoare. Îmi amintesc, copil fiind, cum îmi petreceam majoritatea timpului fie la bunici, fie cu verii, unchii și mătușile și, desigur, cu frații și părinții mei. Crăciunul era mereu un prilej de celebrare, era timpul cadourilor și pentru dragostea de familie. Asta-i ce-mi amintesc despre sărbătorile de iarnă de pe Pământ. Și, desigur, că nu mai era școală”, povestește astronautul canadian într-un clip înregistrat la bordul stației spațiale.

Chiar dacă, din motive de siguranță, nu au voie să împodobească bradul și să atârne prea multe decorațiuni prin cabinele și laboratoarele stației, nu înseamnă că astronauții n-au câte un spiriduș de plastic sau un simbol de Crăciun care să le amintească de momentele plăcute de pe Pământ.

Din anul 2000 până în prezent, toți astronauții creștini de pe SSI au sărbătorit în fiecare an Nașterea lui Iisus. Pentru că, de-a lungul timpului, au fot trimiși în spațiu atât ortodocși, cât și catolici, magia de sărbători s-a întins mereu în perioada 25 decembrie – 19 ianuarie, în funcție de tipul de calendar folosit de preoții fiecărei religii.

Chiar dacă e bizară și de-a dreptul stupidă această nepotrivire a datelor, important e că a existat mereu armonie și înțelegere chiar și dincolo de granițele cerului pământean.

Dar, când vine vorba de mâncărurile tradiționale, situația nu prea mai e…magică. Noi, românii, nu prea ne-am simți în largul nostru în spațiu de Crăciun. Acolo n-ai sarmale, mămăligă, cârnați și cozonaci.

Nici măcar americanii nu se bucură cum ar trebui de curcanul lor tradițional, pentru că și acela este băgat la plic. La fel și plăcintele și bomboanele, dar, măcar asta îi face pe astronauți să prețuiască mai mult ceea ce avem aici pe Pământ.

Citește și: