07 nov. 2018 | 12:01

Cum arată stația spațială la care lucrează China, prima din ultimii 20 de ani

ACTUALITATE
Cum arată stația spațială la care lucrează China, prima din ultimii 20 de ani

Primele componente ale Stației Spațiale Internaționale (SSI) au fost lansate cu mai mult de 20 de ani în urmă și au fost ocupate continuu timp de 18 ani.

În prezent, SSI este singura stație spațială operațională de pe orbită, însă lucrurile urmează să se schimbe. China a dezvăluit o replică a modulului central al noii stații spațiale la Airshow China, cea mai mare expoziție aerospațială din țară.

Programul stației spațiale este numit Tiangong, care înseamnă „Palatul ceresc” în chineză. Modulul central al stației spațiale are o lungime de 17 metri, cântărește 54 de tine și poate adăposti trei astronauți.

De fapt, este ceva mai mic decât SSI, care aproape atinge dimensiunile unui teren de fotbal american, dacă iei în calcul panourile solare de mari dimensiuni.

Noua stație spațială le va permite astronauților să efectueze cercetări științifice în domeniul biologiei și microgravitației. Din punct de vedere tehnic, stația va aparține Chinei, dar își va deschide porțile pentru toate țările ONU. Cel mai probabil, construcția ar urma să fie finalizată în jurul anului 2022.

Până în prezent, lumea a fost familiarizată cu numele Tiangong, datorită prototipului de laborator spațial Tiangong-1, care s-a prăbușit în Pacific după ce autoritățile au pierdut controlul asupra lui în urmă cu doi ani.

Tiangong-1 a fost lansată în 2011, în încercarea de a transforma China într-o superputere spațială. A fost utilizată atât în misiuni cu pilot, cât și fără pilot. În 2012, Liu Yang, primul astronaut de sex feminin din China, a vizitat stația spațială.

Cu toate acestea, în 2016, autoritățile chineze au recunoscut că au pierdut controlul asupra Tiangong-1 și au anunțat că stația se va prăbuși, lucru care s-a și întâmplat în aprilie 2018.