Imagini fascinante care arată cum trăiesc oamenii în Coreea de Nord

Imagini fascinante care arată cum trăiesc oamenii în Coreea de Nord

Se zice că o imagine spune cât o mie de cuvinte. Această colecție de fotografii din Coreea de Nord ar trebui să te ajute să-ți formezi o anumită părere despre acest stat. Tu hotărăști dacă va fi o părere bună sau nu.

Coreea de Nord n-are deloc o reputație prea bună în statele occidentale și occidentalizate, dar asta nu înseamnă că dictatorului Kim Jong-un îi pasă. Atât timp cât arată lumii ceea ce vor cei din elita politică, totul este în regulă. Uneori însă, ai șansa să surprinzi și detalii pe care liderul coreean nu ar vrea să le vezi.

Bright Side a adunat o colecție de fotografii stradale din capitala Coreei de Nord și alte zone, în care este surprinsă viața cotidiană a cetățenilor.

Rufe puse la uscat, care-ți amintesc de mahalalele din București

coreea de nord imagini
Jacob Jung/Flickr

Și Phenianul are zone marginale, unde localnicii nu dau importanță la aspectul urban. Ai în imagine o grădină din aceea comunistă, amenajată în fața blocului, care e decorată cu niște sculpturi tradiționale coreene, dar și cu niște rufe puse la uscat în văzul tuturor, căci comunismul e format numai din gospodari.

Când autoritățile nu oferă transport în comun și pentru locuitorii riverani ai Capitalei

coreea de nord imagini
AFP

Și în Coreea de Nord există o problemă cu transportul în comun. Imaginea a fost realizată în septembrie 2017 și surprinde o femeie și un copil (probabil mama cu fiul) care sunt nevoiți să meargă pe jos, cu tot cu bagaje, din cauza lipsei unui transport în comun riveran. Hmm, oare unde ai mai întâlnit ceva asemănător?

Intrarea la Grădina Zoologică din Capitala nord-coreeană

coreea de nord imagini
Damir Sagolj / Reuters

Da, este o intrare somptuoasă, atractivă, dar ce este și mai interesant e că aici sunt ținuți chiar și câinii de rasă, pe care, de regulă, ar trebui să-i vezi relativ liberi, în compania unor stăpâni iubitori, nu în spatele unor gratii. Sigur, nicio ființă n-ar trebui închisă într-o cușcă, dar în Coreea de Nord nu poți discuta subiectul acesta care duce apoi la drepturile universale și alte „complicații”.

Noaptea, cel luminos obiect e unul ideologic, normal

coreea de nord
The French Travel Photographer / Flickr

În urmă cu ceva timp, în mai multe țări, înclusiv în România (cu puțină ipocrizie la noi, ce-i drept) se făceau glume pe baza faptului că, privită noaptea din satelit, Coreea de Nord este extrem de întunecată. Coreea de Sud pare o insulă din această cauză. Totuși, în Phenian, cea mai luminoasă clădire este Turnul Ideologiei Juche, o clădire simbol. Juche este denumirea doctrinei politice dezvoltate de fostul dictator nord-coreean, Kim Ir-sen.

Ar fi fost minunat dacă n-ar fi fost vorba de o îndoctrinare cruntă

coreea de nord
Damir Sagolj / Reuters

Această imagine arată doi copii adorabili îmbrăcați în uniforme, salutându-l pe fotograf. A fost totul aranjat, desigur. Și ar fi fost o imagine cu adevărat deosebită dacă acei copii și-ar fi descoperit singuri iubirea pentru țară și nu le-ar fi fost introdusă cu forța în memorie. Dar stai, n-ar fi avut cum, sunt prea mici pentru chestiuni politice de asemenea anvergură.

Singurul lucru nord-coreean care ar trebui și în București

coreea de nord
Mauricio Moreno / Flickr

Niște străzi mai libere, cu muuult mai puține mașini, cum vezi în fotografia de mai sus. Sigur, acolo e seară/noapte, iar în Coreea de Nord, cetățenii de rând oricum nu-și permit un automobil. E ca și cum ai visa tu să-ți cumperi acum o insulă privată.

O altfel de egalitate de gen

Damir Sagolj / Reuters

Cine zice că în Coreea de Nord nu e respectat niciun drept fundamental al omului? Femeile sunt imediat acceptate în Armată. Sigur, motivele oficiale nu se spun, dar ele dau bine în timpul paradelor militare. Și, ca o curiozitate, acea încălțăminte purtată în timpul defilărilor în care efectiv „aruncă” picioarele în sus, este bine prinsă cu șireturi. Nu de alta, dar nu ar fi prea bine ca un pantof să-și găsească traiectoria spre nasul dictatorului.

Cea mai îndrăgită poliție rutieră din lume

Mauricio Moreno / Flickr

În Capitala Coreei de Nord, doar polițistele au misiunea de a dirija traficul și o fac cât se poate de bine. Mașinile sunt puține, dar prezența lor e binevenită. Tinerele încântătoare sunt alese „pe sprânceană” și știu autoritățile de ce.

Sursa: Bright Side