Comuniștii din Coreea de Nord sunt îndrăgostiți de iPhone (și nu numai)

Comuniștii din Coreea de Nord sunt îndrăgostiți de iPhone (și nu numai)

Coreea de Nord e o țară comunistă în care produse ca cele vândute de Apple sunt privite prost. Sau cel puțin acesta e discursul oficial, pentru că cei de la vârful comunismului nord-coreean vor și au iPhone.

Pe baza statisticilor site-urilor cu pornografie știm deja că în Coreea de Nord sunt folosite gadgeturi occidentale. Fără surpriză, lideri din partidul comunist nord-coreean au acces la telefoane și laptopuri populare chiar și în țările dezvoltate. Nici măcar iPhone X nu e o ciudățenie pentru ei.

Informațiile de acum vin de la Recorded Future și se bazează pe traficul realizat pe internet din Coreea de Nord. Deși cei mai mulți care au acces la un smartphone sunt limitați la internetul local, o mică parte din populație poate naviga oriunde vrea. Sunt circa 200 de oameni, dacă nu mai puțini, care au acces la ceea ce știm drept world wide web.

Printre dispozitivele identificate de Recorded Future în statistici se numără iPhone X, iPhone 8, dar și diverse sisteme cu Windows, chiar Windows 10. Sunt folosite și câteva telefoane Samsung. Mai mult, a fost descoperit și un iPhone 4S printre telefoanele care navighează pe web. Toate acestea se adaugă unei poze din 2016, când Kim Jong-un, liderul din Coreea de Nord, a fost surprins folosind un MacBook Pro.

Deși e interzisă vânzarea directă de telefoane și alte tehnologii către Coreea de Nord, situație în care ZTE și Huawei se regăsesc acum, sunt căi pentru regimul comunist să pună mâna pe dispozitive din afară. Sunt rețele de import din China care le asigură telefoane sau laptopuri de ultimă generație celor privilegiați din Coreea de Nord.

În altă ordine de idei, Coreea de Nord și-a făcut propriul telefon. Se numește Arirang 151 și a fost lansat în 2016. Nu e cel mai frumos, dar nici cel mai urât. E un smartphone generic pe care nu l-ai putea recunoaște după un design distinctiv. Sigur, nu-i la fel de bun ca cele din afară, dar scopul lui e mai degrabă să fie folosit în țară de cei care nu au la fel de multă influență.

Citește și:
Sursa: VICE News