VIDEO Toate fețele lui Kim Jong-un la parada militară din Coreea de Nord

VIDEO Toate fețele lui Kim Jong-un la parada militară din Coreea de Nord

Coreea de Nord e o țară comunistă, așa că liderul e înnebunit după parade grandioase. Așa a fost cazul și cu una militară la care Kim Jong-un a asistat și a ținut un discurs.

Coreea de Sud găzduiește Jocurile Olimpice de iarnă, iar țara de la Nord n-a vrut să fie mai prejos. Coreea de Nord, sub comanda lui Kim Jong-un, a organizat o paradă militară cu o zi înainte ca Jocurile Olimpice de iarnă să înceapă. Oficial, parada militară a marcat 70 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Coreene. Totuși, e o sărbătoare care, în general, a fost stabilită pentru aprilie.

Kim Jong-un a venit în piața Kim Il Sung din Phenian împreună cu soția Ri Sol Ju. Au fost întâmpinați cu un covor roșu și cu ovații din partea celor prezenți.

Aproximativ 13.000 de militari au fost antrenați pentru parada militară din Coreea de Nord. Desigur, n-au fost uitați ceilalți cetățeni. Aceștia au avut de pregătit un moment de excepție, în care au scandat sloganuri patriotice cu buchete din flori de plastic în mână pe durata paradei. Un fapt divers aici care merită menționat e că după o vizită în Coreea de Nord i-a venit lui Nicolae Ceaușescu ideea să organizeze și în România parade grandioase de preaslăvire a liderului.

[readmore]

Parada militară și sărbătoarea națională au fost folosite ca motiv pentru Kim Jong-un să se laude despre cum Coreea de Nord a devenit o putere a lumii. A expus la defilare patru dintre cele mai noi și sofisticare rachete nord coreene, Hwasong-15, și celebrele rachete balistice intercontinetale, pe lansatoare mobile. Sigur, au fost arătate, dar n-au fost crezute de specialiști din Occident, care au spus că nu sunt funcționale. Se prea poate să fi fost și o decizie de siguranță, în cazul unor incidente.

Parada din Coreea de Nord a marcat 70 de ani la fondarea Armatei Populare Coreene (8 februarie 1948). Kim Jong-un a folosit discursul său ca să susțină că țara sa a devenitt capabilă să facă demonstraţia, în faţa planetei, a statului de putere militară de clasă mondială.