Intel a anunțat noile procesoare: cu ce se remarcă a noua generație

Intel a anunțat noile procesoare: cu ce se remarcă a noua generație

În cadrul conferinței de toamnă a celor de la Intel, americanii au dezvăluit a noua familie de procesoare Intel Core i. Deși sunt mai sprintene, folosesc același proces de fabricație pe 14 nanometri.

În timp ce Apple utilizează un proces de fabricație pe 7 nanomentri pentru SoC-ul A12 Bionic din iPhone Xs și iPhone Xr, Intel continuă să rămână la 14 nanometri. Respectiva tehnologie a fost folosită inițial în 2014 la procesoarele Intel Core i de generața a cincea. Aparent, există niște diferențe minore între tehnologia de atunci și cea de acum, pentru că noul sistem de producție este intitulat 14nm++, dar particularitățile nu sunt clare.

Primul salt la un nou proces de fabricație se va realiza în 2019, odată cu trecerea la 10 nanometri. Acel sistem va fi utilizat pentru producția procesoarelor Cannon Lake. Inițial, au fost programate pentru finele lui 2018, dar au fost amânate pentru 2019.

Printre procesoarele Intel de generația a noua se numără Intel Core i5-9600K. CPU-ul are șase nuclee tactate standard la 3,7GHz, dar supratactate ajung până la 4,6GHz. Intel Core i7-9700K are opt nuclee, o frecvență standard de lucru de 3,6GHz și o frecvență de tip Turbo Boost de 4,9GHz.

Vârful de gamă din această toamnă este intitulat Intel Core i9-9900K. Acesta a fost înfățișat ca fiind cel mai bun procesor pentru gaming al momentului. Are opt nuclee fizice și 16 thread-uri. Frecvența de lucru standard este de 3,6GHz, dar, dacă este nevoie, ajunge până la 5GHz în modul Boost.

Noile procesoare vor ajunge în magazine începând cu 19 octombrie la prețul de 488 de dolari pentru i9, 373 dolari pentru i7 și 262 de dolari pentru i5.

În cadrul aceluiași eveniment, Intel a anunțat un SoC Intel Xeon cu 28 de nuclee fizice. Acesta este intitulat Intel Xeon W-3175X și se pretează pentru situațiile în care ai nevoie de cel mai ridicat grad de performanță. Frecvența de lucru a nucleelor ajunge până la 4,3GHz. Noul procesor va ajunge în magazine în luna decembrie a acestui an și, cu toate că nu are încă un preț oficial, fost vârf de gamă pe același segment de piață era valorificat la 10.000 de dolari. Ca urmare, ne putem aștepta la o cifră similară.

Citește și: