12 ian. 2018 | 12:47

Clonele de Telegram fac valuri pe Android și te costă mult

ACTUALITATE
Clonele de Telegram fac valuri pe Android și te costă mult

Telegram este una dintre cele mai populare aplicații printre amatorii de securitate sporită, dar se pare că nu este imună la probleme.

Un nou studiu al celor de la Symantec a scos la iveală două clone de Telegram care au început să facă valuri online în ultimele săptămâni. Deși se întâmplă destul de des ca dezvoltatori malițioși să cloneze aplicații populare cu scopul de a face niște bani, aproape niciodată nu se întâmplă ca respectivele să ajungă în Google Play.

Procesul de verificare al aplicațiilor care ajung în magazinul virtual al Google se pare însă că nu este foarte bine pus la punct. Nu de alta, dar este de domeniul fantasticului ca o aplicație intitulată Teligram, cu o serie stufoasă de similarități cu Telegram să ajungă în PlayStore și să fie descărcată de câteva mii de utilizatori care au făcut o greșeală de ortografie. Până și descrierea împreună cu sigla erau aproape identice. Ca partea de ”înșelăciune” să fie și mai evidentă, aplicația Teligram era promovată ca fiind ”O nouă versiune actualizată”.

Aplicația Teligram nu era neapărat malițioasă, pentru că funcționa totuși pentru expedierea de mesaje, dar nu puteai să dialoghezi cu utilizatorii autentici de Telegram. În plus, venea la pachet cu o serie stufoasă de reclame atât în fereastra de dialog, cât și pe întregul ecran

Partea bună este că, după publicarea raportului Symantec, cei de la Google au șters Teligram din Google Play. În același raport însă, este menționată o clonă malițioasă a aceleeași aplicații care se găsește pe diverse magazine terțe de aplicații. Aceasta din urmă include un malware prin care un hacker are automat acces la un backdoor în aparatul tău și îți poate instala un așa numit ad-clicker. Cu alte cuvinte, îți poate fura datele de pe smartphone și are mari șanse să facă bani de pe urma ta. Pentru a-l evita, nu trebuie decât să fii consecvent în evitarea aplicațiilor care nu se găsesc în Google Play.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele