18 iun. 2018 | 19:15

Motivul pentru care ciocolata americană are un gust oribil

ACTUALITATE
Motivul pentru care ciocolata americană are un gust oribil

Pentru majoritatea oamenilor, ciocolata este un deliciu de neegalat. Ciocolata produsă în Europa este în special lăudată pentru calitatea ei. Totuși, ciocolata americană și-a făcut loc și pe rafturile noastre și nu are cel mai grozav gust.

Mulți oameni sunt de părere că ciocolata americană, în speță ciocolata Hershey’s, are un gust acru, care amintește de brânză și vomă. De ce se întâmplă acest lucru, totuși? De vină este acidul butiric care se află în această ciocolată, care se regăsește și în parmezan, untul stricat și vomă.

Experții sunt de părere că unele companii americane care produc ciocolată folosesc un proces numit lipoliză asupra laptelui, care descompune acizii grași din lapte și în urma căruia rezultă și acidul butiric. Acesta din urmă este cunoscut pentru faptul că oferă vomei mirosul și gustul acru specific.

Compania americană Hershey’s nu a recunoscut până acum că ciocolata lor ar conține acid butiric sau că ar folosi procesul de lipoliză în prepararea laptelui. Unii specialiști susțin contrariul însă și, mai mult, afirmă că alte companii americane care produc ciocolată adaugă acid butiric în produsele lor pentru a recrea gustul unic Hershey’s.

Există o explicație pentru care ciocolata Hershey’s, atât de apreciată de americani și atât de detestată de europeni, are gust de vomă, conform paginii de Wikipedia a tabletelor Hershey’s. Când această ciocolată a fost creată pentru prima oară în SUA, laptele folosit în procesul de producție nu era mereu ținut la frigider, ceea ce însemna că de multe ori ajungea să fie adăugat în compoziție stricat. Efectul se resimțea în produsul final, care avea un gust acru, distinctiv.

Odată ce procesul de refrigerare a devenit mai des folosit, laptele stricat nu ar mai fi trebuit să fie o problemă. Totuși, americanii erau deja obișnuiți cu ciocolata care avea un gust bizar de brânză. Nostalgia colectivă i-ar fi determinat pe cei de la Hershey’s să reproducă în mod artificial procesul de stricare a laptelui. Astfel, ei ar fi început să folosească acid butiric în produsele lor.