Cum vor americanii să descopere arme nucleare secrete

Cum vor americanii să descopere arme nucleare secrete

Americanii lucrează la un nou sistem prin care să descopere arme nucleare secrete înainte ca acestea să fie folosite de către cineva anume.

Pentagonul lucrează la acest nou proiect bazat pe inteligență artificială, care este parte dintr-un program mai mare; acesta are ca scop încercarea de descoperire a unor moduri în care inteligența artificială ar putea fi utilă în prevenirea unui atac nuclear. Dacă programul este un succes, poate schimba modul în care se face defensiva nucleară.

Sunt două moduri în care poate fi făcută defensiva. În primul rând, pot fi lansate atacuri cu rachete împotriva lansatoarelor de arme nucleare, înainte ca acestea să își poată lua zborul, iar în al doilea rând, pot fi lansate atacuri aer-aer, pentru ca rachetele să fie interceptate după ce au decolat. Totuși, această metodă e destul de dificilă și nicio țară nu deține un sistem de încredere care să oprească un asemenea atac.

Țări ca Rusia și China s-au bazat, de-a lungul deceniilor, pe sisteme mobile de lansatoare, care pot fi mutate rapid dintr-un loc în altul. Inteligența artificială ar putea primi date din satelit, pe care le-ar putea analiza rapid și în cadrul cărora ar putea găsi semnele unor astfel de mișcări la sol. Astfel, SUA ar putea avea un avantaj major în ceea ce privește anticiparea mișcărilor.

Există și îngrijorări cu privire la folosirea inteligenței artificiale, deoarece aceasta ar putea greși. Teama nu este că AI-ul ar deveni conștient și ar declanșa un război nuclear din proprie inițiativă, ci că un asemenea sistem ar putea ajunge să ia decizii mai repede decât pot oamenii să evalueze sau să blocheze. Astfel, Pentagonul trebuie să creeze metode prin care să se asigure că oamenii și nu mașinăriile au control asupra deciziilor care trebuie luate în cazul unor atacuri nucleare.