Cine e în faimoasa pictură nud cenzurată de Facebook

Cine e în faimoasa pictură nud cenzurată de Facebook

Unul dintre marile mistere din lumea artei, care le-a creat probleme celor de la Facebook în urmă cu câțiva ani, a fost rezolvat.

În urmă cu aproximativ trei ani, o pictură celebră a secolului al XIX-lea, a fost subiectul unui proces ce implica Facebook și un tribunal din Franța. În 2015, un profesor francez a dat în judecată Facebook și susținea că dreptul său la liberă exprimare a fost încălcat, deoarece Facebook nu poate să facă diferența dintre artă și pornografie.

Contul acestuia fusese suspendat, deoarece postase o fotografie cu faimoasa „L’Origine du Monde”, a lui Gustave Courbet, ce portretizează părțile intime ale unei femei goale. Avocatul celor de la Facebook spunea atunci că tribunalul francez nu avea competențe în acel caz, deoarece profesorul acceptase termenii rețelei sociale, care precizează că plângerile împotriva companiei se judecă doar în California.

Cu toate acestea, tribunalul a decis că această clauză era abuzivă, iar bărbatul urma să primească daune de 20.000 de euro.

Între timp, identitatea modelului care a reprezentat cea mai scandaloasă pictură a secolului al XIX-lea și a reușit să le facă probleme și celor de la Facebook în zilele noastre, a fost dezvăluită.

Experții susțin că sunt „99% siguri” că în pictură apare dansatoarea pariziană de balet Constance Queniaux. Timp de decenii bune, istoricii de artă au fost convinși că trupul gol îi aparținea iubitei lui Courbet, modelul irlandez Joanna Hiffernan, care întreținea relații și cu prietenul pictorului, artistul american James Whistler.

Însă îndoielile au existat dintotdeauna, deoarece părul pubian închis la culoare din tablou nu corespundea cu buclele roșcate ale lui Hiffernan. Acum, dovezile documentare găsite în corespondențele dintre scriitorii francezi Alexandre Dumas și George Sand indică direct către o fostă dansatoare de la Opera din Paris.

Queniaux era o amantă a diplomatului Halil Şerif Pasha, când pictura a fost realizată în 1866. Halil ar fi fost cel care a comandat pictura pentru colecția sa personală. Istoricul francez Claude Schopp este cel care a descoperit conexiunea cu Queniaux când trecea prin copiile scrisorilor lui Dumas pentru o carte.

Citește și:
Sursa: The Guardian