Ce aș fi vrut să văd la CES 2018, dar n-a fost să fie

OPINII
Ce aș fi vrut să văd la CES 2018, dar n-a fost să fie
21 ian. 2018 | 10:30

Consumer Electronics Show este primul târg internațional din an. E cel care trasează tendințele pentru 2018 și ne arată încotro merge tehnologia. Și am văzut multe dintre tendințe. Au fost televizoare tot mai mari, inteligență artificială, mașini electrice, gadgeturi diverse pentru acasă. Dar sunt și lucruri care au lipsit, tehnologii de care avem mare nevoie și care continuă să fie ignorate de marii producători.

[related]

În primul rând, să vorbim despre baterii. Cea mai mare problemă pentru utilizatorii de smartphone-uri o reprezintă autonomia terminalelor sau, mai bine zis, lipsa ei. De zece ani încoace se discută despre inovații în domeniu, despre tehnologii noi, despre creșterea autonomiei, dar practic, foarte puține lucruri sunt transpuse în practică. Majoritatea producătorilor se laudă doar cu încărcarea rapidă.

Există de ceva vreme o nouă tehnologie pentru baterii. Sistemul litiu-ion bazat pe lichide s-a dovedit riscant și ineficient, iar cercetătorii au dezvoltat bateriile solid-state. Practic, bateria are electrozi și electroliți solizi, iar asta îi crește și capacitatea de stocare, autonomia și rezistența în timp. La salonul auto de la Detroit, care urmează după CES, vom vedea primele mașini cu astfel de baterii. Dar la CES 2018 nu a fost lansat nici măcar un smartphone cu o astfel de baterie, deși Samsung are tehnologia și sunt și alții care au contribuit la dezvoltarea ei.

Aș fi vrut să văd la CES un smartphone sau un laptop cu baterie solid-state, care să țină o săptămână. Așa s-a întâmplat acum câțiva ani cu tehnologia fuel cell. Deși ea a fost dezvoltată de la nivel de laborator la nivel comercial și cu toate că oferă autonomie de trei ori mai mare decât litiu-ion, niciun mare producător nu a adoptat tehnologia. Se găsesc niște baterii fuel-cell externe și cam atât. Păcat, doar consumatorii au de pierdut din cauza asta.

Ecranele duale și pliabile, în continuare un vis frumos

Pe lângă asta, un alt trend a fost relativ ratat. Anul trecut a debutat pe piață primul smartphone cu ecran dual. Deși rămâne un prototip și o demonstrație tehnologică, ZTE Axon M ne-a arătat că se poate face un astfel de gadget. Cei care l-au testat spun că ecranul dublu este util. După lansarea acestui model, foarte multe companii au anunțat că lucrează la produse similare. Totuși, nu am văzut nimic nou la CES 2018.

Se spune că Samsung a prezentat într-o reuniune privată modelul său de telefon pliabil. Cei care l-au văzut spun că Samsung merge iar contra curentului și telefonul se pliază pe înălțime, nu lateral, cum ar fi normal. Rămâne de văzut cât de mare este, de fapt, terminalul și cum arată zona în care se face plierea, dacă se strică ecranul sau rămân urme pe el. Cei de la Samsung Display au spus că telefonul poate fi gata comercial abia în 2019, așa că mai avem un pic de așteptat.

Totuși, nu am văzut la CES 2018 alte modele pliabile, deși părea că ăsta va fi noul trend al anului. Pe scurt, telefoanele din 2018 vor fi fix la fel precum cele de anul trecut, fără nimic extraordinar care să le deosebească. Camera selfie duală pare să fie singura noutate. Sigur, noi procesoare, noi ecrane, dar experiența oferită va fi aceeași.

Gaming pentru cine?

Nu am văzut la CES nimic concret în zona de gaming. Noile ecrane de 65 de inci pentru jocuri video sunt un pic rupte de realite. Sigur, dacă ai o vilă cu 100 de camere, poți pune în living un televizor de 65 de inch cu jocuri video. Dar prețul este foarte mare și nu cred că se înghesuie nimeni la un ecran de dimensiuni atât de mari.

A revenit și ideea cu smartphone-ul inserat în laptop, cei de la Razer au lansat Project Linda. În fond, ideea nu este rea, ai un smartphone cu procesor foarte puternic, ai nevoie doar de un accesoriu pentru a deveni laptop: ecranul și tastele. Din păcate, toate aplicațiile practice realizate până acum s-au dovedit inutile. Odată că sunt foarte scumpe, telefonul și accesoriul împreună costă mai mult decât un laptop de gaming nou. Doi, integrarea nu este totdeauna perfectă, există bug-uri, chestii care nu merg exact atunci când ai nevoie de ele. Aș fi vrut să văd la CES 2018 noutăți mai captivante.

La fel de absente mi se par laptopurile cu procesor Snapdragon și autonomie de 20 de ore. Ele au fost prezentate în faza de concept la finalul anului trecut, mă așteptam să fie multe astfel de produse la CES. Sau producătorii de laptopuri să vină cu sisteme comparabile cu procesoare Intel. Din păcate, nimic extraordinar. O nouă versiune pentru XPS 13, noi laptopuri Lenovo Yoga și Thinkpad, dar păstrând linia clasică, fără mari noutăți.

Lupta asistenților virtuali

Mergând mai departe, este vizibilă pentru oricine lupta dintre Alexa Amazon și Google Assistant, care par că s-au distanțat de Cortana sau Siri, deși este greu de spus care dintre asistenții virtuali este folosit cu adevărat. Însă ce-aș fi vrut să văd cu adevărat la CES 2018 este un sistem care să facă mai mult decât să dea niște răspunsuri prestabilite și să returneze link-uri de pe Google, Amazon sau Wikipedia.

[related]

Lipsesc din schemă asistenți specializați, de exemplu, un asistent cu voce potrivită pentru a spune povești copiilor. Se pare că marii jucători din IT duc lipsă de imaginație când vine vorba de asistenți, singurele răspunsuri creative sunt atunci când întrebi Alexa despre Siri și invers. Și alea sunt reproduse tot copy+paste probabil.

[readmore]

Dar în 2018 să lansezi produsul tău cu Alexa sau produsul tău cu Google Assistant, nu reprezintă nici creativitate, nici o asigurare a succesului comercial. Lipsește ceva, o utilitate reală, un mod de comunicare care să nu fie nici tastatură, dar nici să vorbești cu telefonul pe stradă. Lipsesc niște funcții deosebite, informațiile le poți căuta și singur, rezervările le poți face singur, te-ar ajuta comenzile vocale doar dacă ai fi șofer profesionist sau strungar… Sunt convins că pe viitor vom vedea soluții mai bune, dar ele au cam lipsit la CES.

Dan este fost jurnalist IT&C și actualmente pro-blogger la Computerblog.ro. Pasionat de gadgeturi și tehnologie, scrie des și despre știință, mașini sau aplicații. vezi toate articolele