Cine vrea ca noua generație să trimită mesaje către extratereștri

Cine vrea ca noua generație să trimită mesaje către extratereștri

Dacă extratereștrii există și se află undeva în adâncurile necunoscute ale Universului, s-ar putea să primească un mesaj în cod binar de pe Pământ.

Observatorul Arecibo din Puerto Rico a trimis, în urmă cu 44 de ani, un mesaj în cod binar către grupul de stele M13. Dacă ar fi decodat, ar dezvălui o imagine de 8 biți care arată informații precum structura ADN-ului, un grafic cu sistemul solar și o imagine cu un bărbat.

Cercetătorii de la Observatorul Arecibo speră acum că generația tânără de cercetători să trimită, la rândul său, un alt mesaj. „Societatea și tehnologia noastră s-au schimbat mult din 1974″, a explicat directorul Observatorului Arecibo, Francisco Cordova. „Așadar, dacă am crea mesajul astăzi, ce ar spune? Cum ar arăta? Ce ar avea nevoie să învețe cineva pentru a putea să creeze mesajul updatat potrivit din partea pământenilor? Acestea sunt întrebările pe care le adresăm tinerilor din jurul lumii prin noul mesaj Arecibo”.

Procesul nu ar fi simplu, conform oamenilor de știință. Ar implica echipe formate din câte 10 studenți – de la grădiniță până la facultate – care să decodeze indicii și să învețe despre spațiu. După ce vor realiza mai multe proiecte, câștigătorii urmează să fie anunțați în timpul săptămânii Observatorului Arecibo din 2019.

Mesajul inițial a fost trimis către grupul stelar M13, care se află la 25.000 de ani lumină de noi. Va mai dura destul timp până să aflăm dacă a ajuns la destinație și poate chiar mai mult până să primim un răspuns. Pe atunci, trimiterea acelui mesaj a fost mai mult o scamatorie publicitară decât orice altceva, după cum a explicat profesorul de astronomie Donald Campbell, care a participat la inițiativa celor de la Observatorul Arecibo.

Încă nu știm cum va arăta noul mesaj Arecibo, dar un lucru este cert – este o metodă perfectă de a-i face pe tineri să își descopere entuziasmul cu privire la Univers.

Citește și:
Etichete: