01 feb. 2018 | 17:28

Cele mai bune filme indiene care au cucerit România

ACTUALITATE
Cele mai bune filme indiene care au cucerit România

Există câteva filme indiene pe care le-ai văzut măcar o dată și te-au marcat, deși nu ești un împătimit al categoriei de film. În orice caz, filmele astea au făcut înconjurul lumii, chiar dacă nu sunt de la Hollywood, ci de la Bollywood.

De-a lungul copilăriei tale ai văzut câteva genuri de filme care astăzi nu te mai reprezintă și nu le mai acorzi atât de multă atenție. În cazul acestor filme indiene, experiența a fost una marcantă și asta pentru că poveștile, deși în stilul Bollywood, apelează la emoție. Da, unele filme indiene sunt și pot deveni enervante prin dramatismul exagerat, redat de muzică și dans, însă, atât timp cât nu întrece limita, nu e deranjant.

De la „Prietenii mei, elefanții” până la Veer-Zaara, aceste filme indiene ți-au marcat copilăria și nu numai. Fie că te-ai uitat la insistențele părinților sau ale prietenilor, fie că ai fost curios de recenziile celor din jur, ecranizările astea fac cinste Bollywood-ului și culturii hinduse. În orice caz, dacă nu le-ai văzut, ar fi cazul să o faci că, până la urmă, nu ai nimic de pierdut.

Filme indiene nemuritoare: Lanțul amintirilor

Lanțul amintirilor se clasează pe aceeași poziție cu „Titanic”, de exemplu. De aproape cinci decade, acest film indian strânge familia în fața televizorului atunci când este difuzat. Povestea celor trei frați despărțiți de soartă încă de la o vârstă fragedă, dar care rămân legați printr-un cântec, „Chura liya hai” întipărit în minte, a smuls câteva lacrimi de-a lungul existenței sale și, probabil, o face în continuare. Ci trei sunt aduși împreună de muzică, la propriu.

Filmul intră din start în categoria filmelor de neuitat, alături de alte capodopere cinematografice.

Filme indiene de neratat: O floare și doi grădinari

Un alt film atemporal, „O floare și doi grădinari”, este o poveste de dragoste, transpusă în stilul Bollywood-ului, care, încă din 1969 de când a apărut, a devenit un reper printre filmele indiene. Victime ale timpului și destinului, cele trei personaje centrale, Somana, Kailash și Amar au devenit personajele multor generații.

Dragoste, iertare, speranță și uitare, sunt cuvintele cheie care descriu filmul și viața personajelor din „O floare și doi grădinari”.

Filme indiene de văzut: Vagabondul

Vagabondul este un film clasic indian, care a cucerit și cucerește prin povestea și personajul central Raj, un tânăr sărac, needucat, care și atunci când soarta îi surâde, nu știe cum să managerizeze situațiile.

Un amalgam de sentimente îl copleșește pe Raj, de la dragoste la ură, iar abia la final își dă seama care sentiment este mai important pentru el și viitorul lui. Vagabondul este unul dintre filmele apărute la jumătatea secolului trecut, dar peste care praful nu s-a așezat odată cu trecerea anilor, dimpotrivă.

Filme indiene clasice: Prietenii mei, elefanții

Acest film indian este un film clasic la care te uiți, chiar dacă l-ai mai văzut de câteva ori înainte. Povestea filmului este una destul de originală, prin implicarea a patru elefanți ca personaje centrale și de bază a ecranizării.

Raj, băiatul bogat salvat de elefanți, ajunge în punctul în care fie alege între salvatorii săi (elefanții) și familie, fie îi învață să se accepte unul pe altul, ca o familie. Filmul este plin de dramatism, însă este un dramatism care îl conturează frumos.

Filme indiene de dragoste: Veer-Zaara

Iubirea este o temă de bază al producțiilor de la Bollywood, dar doar unele povești de dragoste rămân nemuritoare. Din fericire, o astfel de poveste este transpusă în Veer-Zaara, un film indian care a cucerit inimile milionelor de femei, în special.

La fel ca iubirea, timpul și efemeritatea sunt și ele motive exploatate și asta pentru că cele două nu există decât împreună. Timpul decide dacă e iubire, iar iubirea are nevoie de timp. În orice caz, Veer-Zaara este o dramă cu final fericit, deși timpul nu le mai este prieten.

Filme cu indieni: Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire este un film britanic, dar care îl are în prim plan pe Jamal Malik, un tânăr din Mumbai, pe cale să devină milionar datorită unui concurs. Faptul că este sărac și needucat îi pune la îndoială seriozitatea și cultura de care dă dovadă în timpul concursului, astfel că este torturat de polițiști.

Filmul prezintă povestea unui tânăr urmărit de trecut, chiar și atunci când soarta îi surâde. Deși Slumdog Millionaire nu este un film din această categorie, a filmelor indiene, destinul tânărului din India a prins bine la public, ceea ce face ca granița dintre film indian și film britanic să fie trecută cu vederea. În plus, povestea aduce mai mult a Bollywood.

Filme indiene moderne: Puterea credinței

Puterea credinței este un film modern care se duelează cu unul clasic în preferințele oamenilor. Povestea fetiței de cinci ani, care se pierde de mama ei, găsită de Pavan, a câștigat simpatia multora. Obstacolele care apar între fetiță și părinți, dar peste care trece Pavan în încercarea lui de a reuni familia, este una dintre poveștile pe care trebuie să le vezi, măcar o dată, ecranizate.