Ce este Diablo Immortal și de ce toată lumea îl urăște

Ultimul Blizzcon a venit cu vești care au stârnit reacții foarte extreme. În mare, au fost vești bune. Warcraft 3: Reforged, adică varianta remastered jocului Warcraft 3: Reign of Chaos, World of Warcraft Classic care se lansează în vara anului 2019, și Rastakhan’s Rumble – ultimul expansion din Hearthstone care aduce trolli. A mai fost și Ashe, noul erou din Overwatch și, cea mai importantă veste, Diablo Immortal.

Bine, cea mai importantă veste nu este neapărat și cea mai bună. Diablo Immortal s-a dovedit a fi un mobile game și oamenii nu sunt deloc fericiți cu direcția în care Blizzard merge.

De ce s-au supărat fanii Diablo pe ultimul anunț

Cu ceva timp înainte de Blizzcon 2018, Blizzard a dat de înțeles că vor aduce noutăți pentru franciză. Fanii sperau și chiar se așteptau ori la Diablo 1 sau 2 remastered, ori la Diablo 4. În ciuda așteptărilor, Blizzard a anunțat sec Diablo Immortal, un mobile game pe care nimeni nu l-a cerut. Ăsta a fost singurul anunț important despre Diablo, așa că publicul a fost dezamăgit, ba chiar cineva din mulțime a întrebat, foarte serios, dacă e cumva o păcăleală târzie de 1 aprilie.

Un pic de context, ca să înțelegi mai bine supărarea.

Primele două jocuri Diablo au apărut în 1996, respectiv 2000. Au reprezentat jocurile unei generații, un adevărat succes care a strâns un fan base foarte mare. Apoi a urmat Diablo 3 în 2012 și cu toate că s-a lăsat așteptat al naibii de mult, nu s-a ridicat așteptărilor. Și-a mai revenit în timp cu expansion-ul Reaper of Souls, dar, per total, impactul Diablo 3 nu s-a apropiat deloc de cel al primelor două.

Era firesc ca oamenii să se aștepte la ceva mai bun, totuși au trecut șase ani de la Diablo 3, așa că un joc pe telefon nu a fost deloc pe gusturile lor.

Ce este Diablo Immortal

Jocul ăsta a fost realizat în parteneriat cu NetEase, o companie chinezească care s-a remarcat cu alte joculețe RPG pe telefon.

Acțiunea are loc în Sanctuary și, la prima vedere, e un Diablo 3 reciclat. Din trailer-ul lansat de Blizzard, te prinzi repede de modul în care îl vei putea juca. Practic ai în stânga o bulină din care controlezi direcția în care caracterul se mișcă, iar în dreapta abilitățile sale.

Chestia e că genul ăsta de mobile games sunt foarte comune și Diablo Immortal pare la fel ca toate acestea, dar cu alte personaje și scheme de culori. Nu e nimic nou nici pentru fanii Diablo, nici pentru cei care aleg RPG-urile de pe telefon.

De ce a ținut Blizzard să lanseze un Diablo pe telefon

Mulți vor spune că fan base-ul Diablo nu reprezintă o prioritate pentru Blizzard. Cele mai importante proiecte sunt World of Warcraft și Overwatch, în timp ce restul primesc chestii cu țârâita.

Problema celor de la Blizzard e că jocurile care le aduc cei mai mulți bani nu prea pot adaptate pe telefon, însă au nevoie disperată de un astfel de joc. Știu, există Hearthstone, însă jocul nu este deloc prietenos cu jucătorii noi, iar cei vechi sunt în continuă scădere.

Aș mai adăuga că Hearthstone ocupă nesimțit de mult spațiu pe telefon și fiecare update mai adaugă un GB, așa că prefer varianta desktop.

De aici și decizia cu Diablo Immortal. Părerea mea e că, în ciuda reacțiilor de la Blizzcon, jocul s-ar putea să aibă succes, pentru că nu se adresează jucătorilor vechi. Greșeala lor a fost să facă acest anunț la Blizzcon, adică un loc plin de pc gamers care nu au nici un interes pentru jocurile pe telefon.

Jocul nu va arăta rău, chiar dacă nu-i nimic revoluționar, dar, atâta timp cât nu se transformă într-o platformă încărcată cu micro tranzacții, s-ar putea să fie un mic succes pentru copiii care preferă telefonul, în loc de PC.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

16:09 / 05.11.2018