Știrea falsă omisă de Carmen Dan îți arată ce crede PSD despre adevăr

Știrea falsă omisă de Carmen Dan îți arată ce crede PSD despre adevăr

Carmen Dan, ministrul de Interne, a susținut o conferință de presă la aproape 10 zile după incidentele din Piața Victoriei. A dat puține detalii despre cele întâmplate pe 10 august.

Carmen Dan a anunțat că ancheta deschisă în cazul protestului din 10 august este înscrisă deja într-un dosar „de 90 de file”, care a fost clasat secret.

În urma manifestației care a degenerat în violențe de stradă, sute de persoane au acuzat Jandarmeria de abuzuri care includ expunerea oamenilor pașnici la gazele lacrimogene de la distanțe mici și bătăi aplicate fără motiv.

Ministrul de Interne a dezmințit o bună parte din cele vehiculate prin presă și susține că multe informații n-au decât scopul de a manipula. Ea recunoaște, în urma anchetei, că au existat abuzuri și din partea jandarmilor, dar n-au fost identificate decât cinci astfel de cazuri, iar vina este și a protestatarilor pașnici care nu s-au distanțat de cei violenți.

Din ce se cunoaște până acum, conform declarațiilor lui Carmen Dan, operațiunea Jandarmeriei Române din 10 august a fost executată de către Unitatea de Jandarmi din București, comandată de către maiorul Laurențiu Cazan, care a avut la dispoziție și forțe suplimentare din alte patru centre, printre care Ploiești și Constanța.

La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri împotriva jandarmilor. Procurorii militari au audiat 127 de persoane.

Carmen Dan a spus însă că MAI s-a confruntat cu „o serie de minciuni și manipulări” vehiculate în spațiul public. Printre ele, se numără și informațiile despre tânăra jandarm care a fost înconjurată de persoane violente care au atacat-o, dar care a fost protejată de protestatarii pașnici din jur care-și luaseră gaz în ochi.

Informațiile pe care Carmen Dan le consideră minciuni

Iată care sunt informațiile pe care Carmen Dan le consideră false, potrivit declarațiilor sale:

Manipularea nr. 1: Jandarmeria a fost trimisă la frontieră pentru a împiedica oamenii să intre în ţară şi să vină la protest

Manipularea nr. 2: Femeia în căruț cu rotile a fost maltratată de jandarmi

Manipularea nr. 3: Un medic pensionar a fost bătut cu bestialitate, deşi nu a făcut nimic. În realitate, acesta a atacat jandarmii

Manipularea nr. 4: Au fost folosite substanţe interzise care pot provoca moartea în trei săptămâni

Manipularea nr. 5: În piaţă au fost doar manifestanţi paşnici, pe care jandarmii i-au atacat cu gaze

Manipularea nr. 6: Cei doi jandarmi au fost lăsaţi special în urmă pentru a fi agresaţi de manifestanţi

Manipularea nr. 7: S-a lansat ideea mincinoasă că tânăra (jandarm – n.r.) nu a fost internată, ci s-a întors în piaţă pentru a bate protestatari

Manipularea nr. 8: Au fost viralizate imagini din alte ţări, cu un poliţist care loveşte o femeie culcată la pământ. Au fost prezentate imagini cu violenţe de la mitinguri din 2012

Manipularea nr. 9: Jandarmeria a mobilizat forţe din 14 judeţe

Cea mai mare minciună neadresată de Carmen Dan

Femeia jandarm a devenit un fel de subiect fierbinte al zilelor post-protest. A doua zi după protest, Jandarmeria a susținut o conferință de presă. În cadrul acesteia, Marius Militaru, purtător de cuvânt, a lansat o dezinformare masivă.

„Dintre ei (jandarmii răniți – n.r.) se numără şi colega noastră bătută cu bestialitate, al cărei diagnostic de prezentare la unitatea medicală a fost de suspiciune fractură de coloană cervicală”, a expus acesta problema, apoi a mers pe filonul emoțional în cazul ei. „Aş vrea să vă spun că, dincolo de intervenţiile dificile pe care le-am avut aseară (10 august – n.r.), pe departe cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă”, a continuat Marius Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, citat de Radio România Actualități.

În realitatea, victima a fost externată destul de repede din spital. Ba chiar încă de a doua zi ministrul Sănătății a dezmințit că situația ar fi atât de gravă. Asta la câteva ore după conferința de presă a Jandarmeriei.

Citește și: