Test de șefie: cum erau coordonați jandarmii în stradă de noul șef

Test de șefie: cum erau coordonați jandarmii în stradă de noul șef
Sursa foto: Passport Productions via Facebook

Noul șef interimar al Jandarmeriei Române, Ionuț Cătălin Sindile, a participat la protestul din Piața Victoriei din 10 august, unde a dat indicații jandarmilor, deși încă nu era numit în funcția de conducere.

Carmen Daniela Dan, ministrul de Interne, l-a numit pe Sindile șef interimar al Jandarmeriei Române pe 14 august, după ce violențele din Piața Victoriei din 10 august au obligat-o să ia niște măsuri în acest caz, măcar pentru imagine.

Cătălin Sindile a fost filmat de cei de la Passport Productions în seara protestului, în timp ce dădea jandarmilor indicații și-i dirija. La acel moment, Sindile era încă adjunct al șefului Jandarmeriei.

În clipul publicat pe Facebook, a fost surprins momentul în care un protestatar se alege cu o lovitură puternică la ochiul drept. Omul sângera și spunea spre cameră că a fost lovit fără să fie violent. În același timp, printre jandarmi poate fi observat Sindile, care a văzut ce s-a întâmplat, dar continua să dea indicații jandarmilor.

La un moment dat, jurnaliștii au fost și ei împinși cu forța din acea zonă, dar nu li s-a spus să părăsească zona pentru siguranța lor, ci aproape că i-au luat pe sus și-l îndemnau pe cel cu camera să nu mai filmeze.

Un posibil test de șefie sau nu, Sindile a fost numit în fruntea Jandarmeriei abia pe 14 august, deci la patru zile după incident, semn că lucrurile au decurs conform planului și-și merită poziția.

Cei de la G4Media spun că același Cătălin Sindile s-a aflat la comanda jandarmilor și la un protest din 20 iunie, când, la fel, au existat violențe între protestatari și forțele de ordine. El ar fi ținut locul șefului său, Sebastian Cucoș, care era plecat din țară în acea zi.

A fost deschisă o anchetă în cazul protestului din 10 august. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a arătat într-o conferință de presă dosarul care ar avea vreo 90 de pagini, dar care este clasificat.

Sute de persoane s-au plâns de efectele dăunătoare ale gazelor lacrimogene, după ce au fost expuși la substanțele toxice de la mică distanță.

Oamenii care au manifestat în Piața Victoriei acuză Jandarmeria că a acționat abuziv, brutal și că mai mult i-a pus în pericol, decât să-i protejeze. La rândul lor, jandarmii se apără și spun că protestatarii, deși pașnici, n-au vrut să prăsească Piața atunci când situația a degenerat și au acționat în consecință.

Citește și: