Caricaturile desenate de inteligența artificială nu sunt deloc rele

Caricaturile desenate de inteligența artificială nu sunt deloc rele

Cercetătorii caută să creeze inteligențe artificiale mai istețe și mai sofisticate – și chiar le iese. Mai nou, au realizat o inteligență artificială care poate să realizeze caricaturi ale oamenilor.

Până acum, inteligența artificială s-a dovedit extrem de utilă în cazul deepfakes, dar o echipă de cercetători de la Microsoft și City University of Hong Kong au vrut să arate că inteligența artificială poate fi folosită și în scopuri bune.

Astfel, au creat un algoritm care poate transforma automat o fotografie într-o caricatură, care imită perfect stilul celor pe care le vezi de obicei la festivaluri și în locațiile turistice. Inteligența artificială urmează să fie prezentată la convenția internațională de animație și gaming SIGGRAPH Asia 2018, care va avea loc în Tokyo în decembrie.

Pentru a crea algoritmul, dezvoltatorii au antrenat două sisteme de inteligență artificială – întâi separat, apoi împreună. Dacă ar fi sărit acest pas, atunci caricaturile ar fi semănat mai mult cu niște picturi horror à la Dorian Grey, precum în încercările anterioare de a realiza caricaturi realizate de inteligența artificială.

Cele două sisteme funcționează pe modelul Generative Adversarial Network (GAN). GAN este un tip de rețea neurală în care două algoritmuri sunt instigate unul împotriva celuilalt, unul încercând să creeze o variantă realistă a ceva anume, iar altul încercând să compare acea variantă cu exemple din viața reală.

Odată ce acesta din urmă este păcălit de primul, creația acestuia este considerată suficient de realistă pentru a putea fi folosită. În cazul de față, un algoritm trebuie să analizeze o poză cu cineva și să îi exagereze trăsăturile faciale în același mod în care ar face-o un artist uman, pe când celălalt trebuie să mimeze mișcările pensulei.

Atunci când te uiți la caricaturile realizate de algoritmul cercetătorilor, îți dai seama că, pe zi ce trece, inteligența artificială se apropie de ceea ce odinioară puteam doar să ne imaginăm.

Citește și:
Sursa: Futurism