Când vor depăși roboții populația umană a planetei

Când vor depăși roboții populația umană a planetei

Roboții nu sunt foarte numeroși momentan, în comparație cu oamenii, dar viitorul e de partea lor, pentru că ne vor depăși din punct de vedere al populației.

Scenariul în care roboții preiau controlul asupra lumii este mai degrabă unul distopic, dar s-ar putea să nu fie chiar atât de ireal pe cât pare. La un moment dat în viitorul omenirii, vom fi mai puțini decât roboții.

Cel puțin asta este părerea lui Ian Pearson, futurolog, inginer și scriitor, care este de părere că 2048 este anul-cheie pentru înclinarea balanței. Momentan, există aproximativ 57 de milioane de roboți în lume, o ”populație” comparabilă cu cea a Africii de Sud. Pearson e de părere că, în următorii 30 de ani, populația roboților va ajunge la aproximativ 9,4 miliarde, astfel că o va depăși pe cea umană preconizată pentru aceeași perioadă de timp.

De asemenea, Pearson e de părere că în următorii 10 ani, roboții vor putea stăpâni și emoții. Predicțiile despre populație se bazează pe presupunerea ”modestă” conform căreia numărul roboților crește cu 20% în fiecare an. Dacă acest procentaj se schimbă, roboții ne-ar putea depăși chiar în 2033.

Probabil că teama oamenilor cu privire la populația în creștere a roboților n-ar fi atât de mare dacă mașinăriile n-ar fi capabile să ne ia locurile de muncă. Mai multe studii au arătat că sectoarele de transport și de manufactură, printre altele, vor fi afectate drastic de către roboți.

Chiar și profesiile mai avansate ar putea fi ținta roboților, cum ar fi cele din sectorul financiar, astfel că riscăm să fim aruncați într-un val de șomaj global, pe măsură ce zeci, dacă nu chiar sute de milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă în fața roboților. Alții, însă, sunt de părere că această fază va aduce joburi noi pentru oameni.

Citește și: