România, ținta propagandei Rusiei: ce alegeri sunt vizate de manipularea rușilor

România, ținta propagandei Rusiei: ce alegeri sunt vizate de manipularea rușilor

Christopher Wylie, cel care a dezvăluit scandalul Cambridge Analytica, a declarat că România este ținta predilectă a propagandei ruse, iar cel mai periculos moment va fi ajunul alegerilor europarlamentare.

Christopher Wylie a venit în România pentru a participa la conferința How to Web. Aici, el a vorbit despre cât de vulnerabilă e țara noastră în fața propagandei ruse.

„Ruşii cred că toate ţările din fostul bloc comunist sunt încă ale lor. Ruşii vor putere dar sunt faliţi, aşa că îşi exercită puterea prin propagandă. […] România este o zonă fierbinte pentru propaganda rusă pentru că principala ţintă acum sunt alegerile europarlamentare”, a declarat Christopher Wylie pentru Ziarul Financiar.

După cum probabil știi, Wylie este un analist politic canadian, care a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a oferit informații despre “jocurile” companiei Cambridge Analytica. El a fost director de cercetare în cadrul acesteia, deci știa totul despre cum funcționează firma și despre colaborarea cu Facebook.

Cambridge Analytica strângea informații prin intermediul unei aplicații active de pe Facebook și crea conturi false pentru a manipula alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Rușii ar vrea să aplice aceeași tactică și în cazul României și a restului Europei de Est.

„Companiile care deţin aplicaţiile ştiu şi văd asta. Ei văd că un grup mare de conturi postează astăzi pe un subiect iar mâine pe un cu totul alt subiect, ceea ce înseamnă că sunt grupuri de conturi utilizate doar pentru propagandă”.

Christopher Wylie a vorbit și într-un interviu pentru Playtech despre cum ai putea să-ți „repari” contul de Facebook astfel încât să nu mai fii ținta rușilor sau altor companii care vor să-ți exploateze contul pentru a face profit sau pentru a influența alegeri politice. Analistul a mărturisit însă că tu, ca utilizator, nu poți face nimic, iar ștergerea contului n-ar fi o soluție.

Responsabilitatea atârnă doar pe umerii reprezentanților Facebook, dar sunt și alte rețele sociale care au probleme grave cu răspândirea știrilor false, precum Twitter. Nici Google nu face rabat de la regulă.

 

Citește și: