Satelitul care ne scapă de gunoiul din spațiu a fost lansat

Satelitul care ne scapă de gunoiul din spațiu a fost lansat

Un satelit britanic a lansat cu succes o plasă pe orbită pentru a face curățenie în spațiu. Evenimentul a avut loc la mai mult de 300 de km deasupra Pământului.

Inițiativa face parte dintr-o serie de măsuri care vor prezenta diferite tehnologii, cu scopul de a strânge gunoiul din spațiu.

Estimările arată că există milioane de piese de metal, aparatură și alte materiale pe orbită – de la bucăți vechi de rachete la instrumente ale astronauților, scăpate accidental. Aproximativ 7500 de tone de materiale se deplasează fără sarcină, ceea ce reprezintă un pericol de coliziune pentru misiunile viitoare.

Guglielmo Aglietti este directorul Centrului Spațial Surrey și spune că dispozitivul a funcționat așa cum sperau. Acesta menționează că ținta se învârtea ca o bucată de gunoi enervantă, dar plasa a reușit să o captureze, spre bucuria tuturor.

Au existat multe discuții despre nevoia de a curăța spațiul, însă satelitul RemoveDebris este primul care încearcă să găsească soluții practice. În scurt timp, acesta va testa un nou sistem de camere pentru a urmări gunoaiele din spațiu. În cele din urmă, satelitul va lansa o membrană mare care să ne scape de excesul de materiale nedorite.

Principala frică a cercetătorilor este că, dacă nu începem curând să scoatem toate aceste gunoaie, ele se vor transforma într-o amenințare reală pentru sateliții activi.

„Dacă există coliziuni, așa cum au mai fost anterior, acestea vor crea o mulțime de resturi spațiale. Mai apoi, acestea se ciocnesc cu alte navete, ceea ce duce la și mai multe resturi spațiale”, a declarat Alastair Wayman, unul dintre inginerii implicați în proiect .

Presiunea gunoiului spațial este cu atât mai mare, deoarece un număr tot mai mare de companii planifică să lanseze mii de sateliți noi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: BBC