Bitdefender te scapă de răscumpărarea datelor de la hackeri cu acest soft

Bitdefender te scapă de răscumpărarea datelor de la hackeri cu acest soft

Îți este frică de un virus ransomware care ți-ar putea bloca toate datele de pe computer? Bitdefender a dezvoltat un kit de decriptare pentru ca tu să nu mai fii nevoit să plătești pentru a-ți recupera datele.

După o colaborare cu Poliția Română, Europol și FBI, Bitdefender a dezvoltat un kit de decriptare destinat victimelor infectate cu ransomware-ul GandCrab, cel mai prolific virus al momentului. Astfel, victimele care se trezesc cu datele blocate nu mai trebuie să plătească recompensă atacatorilor, ci le pot recupera gratuit.

GandCrab a infectat până acum jumătate de milion de victime, iar kiturile de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descărcate de 114.000 de utilizatori, care nu au mai plătit astfel zeci de milioane de euro atacatorilor.

Amenințarea GandCrab a făcut pagube de sute de milioane de dolari, inclusiv în România, și a devenit cea mai prolifică formă de ransomware a momentului. Decriptorul le permite victimelor să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor și poate decripta versiunile 1, 4 și 5 ale GandCrab.

„Lansarea acestui decriptor este o descoperire revoluționară care arată cât de eficientă este colaborarea dintre companiile de securitate cibernetică și instituțiile de aplicare a legii. Am petrecut luni de zile lucrând la acest instrument și am alocat o infrastructură considerabilă ca să îl facem posibil: victimelor li se redă acum accesul la viața digitală fără niciun cost”, au declarat reprezentanții Bitdefender.

Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activă din luna ianuarie și a operat folosind un model de afiliere, prin care dezvoltatorii îl ofereau ca serviciu plătit celor interesați să îl răspândească, cerând în schimb un anumit procent din încasări. GandCrab se răspândește prin mai multe metode, precum email-uri de tip spam și campanii de malware.

În 2018, GandCrab a suferit transformări radicale, mai ales după ce Bitdefender a pus la dispoziție în iarnă un instrument de decriptare pentru prima versiune a acestuia, dezvoltat tot cu sprijinul instituțiilor locale și internaționale de aplicare a legii.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din email-uri emailuri nesolicitate. Decriptorul pentru GandCrab poate fi descărcat în mod gratuit de pe pagina Bitdefender Labs și de pe site-ul NoMore Ransom.

Citește și: