07 feb. 2018 | 09:33

Bitcoin, în România: bănci care vor oprirea nebuniei cu monede virtuale

ACTUALITATE
Bitcoin, în România: bănci care vor oprirea nebuniei cu monede virtuale

Băncile din România au ajuns să se războiască cu monedele virtuale, în special cu Bitcoin. Poate că acum câștigă, dar nu se știe până când și ce efecte vor genera.

Despre Bitcoin ai tot auzit. Acea monedă virtuală a viitorului, care a fost ieftină la un moment dat, dar care a ajuns să valoreze, tot la un moment dat, cât jumătate dintr-o garsonieră românească, a ajuns să facă parte din discuțiile multora. Interesul acordat monedei nu este, însă, de aceeași natură cu cea a băncilor din România. În timp ce tu te gândești cum să faci să cumperi măcar câteva fracții, băncile îți spun că mai bine nu ai face-o. Asta dacă nu vrei să rămâi fără un cont bancar.

Bitcoin este un sistem de plăți monetare și de plată la nivel mondial. Este prima monedă digitală descentralizată, deoarece sistemul funcționează fără o bancă centrală. Astfel, tranzacțiile au loc direct între utilizatori, fără intermediar. Fiind o monedă, chiar dacă nu fizică, băncile trag diferite semnale de alarmă prin care își exprimă dezacordul față de această conversie, bani în Bitcoin. În plus, băncile din România iau măsuri și închid conturi.

Ultima care a ieșit cu o poziție publică este Banca Națională a României (BNR). Printr-un comunicat de presă din urmă cu trei ani a spus că nu încurajează achiziționarea de Bitcoin, pe motiv că moneda virtuală nu este națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. În plus, BNR atrăgea atenția asupra potențialelor riscuri, de la spălarea banilor până la finanțarea terorismului.

BNR nu și-a schimbat poziția de atunci, dimpotrivă, este mult mai drastică. Banca Națională clasifică monedele virtuale drept active speculative, volatile și riscante. Totodată, a transmis instituțiilor bancare că descurajează orice implicare cu astfel de monede.

„Banca Națională a României semnalizează creșterea interesului populației față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și diversificarea acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor”, transmite BNR.

După ce mai multe bănci și-au arătat dezacordul față de monedele virtuale, unele chiar închizând conturi bancare care au tranzacționat criptomonede, nu poți să nu te întrebi dacă această frică e justificată. Băncile chiar îți vor binele sau deasupra lor planează frica cum că odată cu Bitcoin, sistemul financiar cade?

BCR nu încurajează clienții să investească în Bitcoin

Că e prea târziu, că e momentul potrivit, BCR își sfătuiește clienții să nu se lege la cap cu monede virtuale. Totuși, mulți români au investit în Bitcoin, drept dovadă că poți plăti destul de multe lucruri cu monede virtuale, de la cumpărături până la bilete pentru evenimente. În orice caz, Banca Comercială Română este sceptică în ceea ce privește validitatea Bitcoin. Asta pentru că nu este un mijloc de plată oficial reglementat, deci este instabil și vulnerabil.

Deocamdată, BCR nu a restricționat conturile din care au avut loc tranzacții cu criptomonede, însă monitorizează operațiunile.

Raiffeisen Bank explică de ce n-ar fi bine să te încurci cu Bitcoin

Raiffeisen Bank se află și ea printre băncile care nu încurajează în niciun fel investițiile și tranzacțiile cu criptomonede. La fel, și Raiffeisen scoate în evidență că moneda virtuală nu este o monedă națională și nici valută. Totodată, banca spune că Bitcoin nu reprezintă o formă de monedă electronică, conform Legii nr. 127/2011, privind activitatea de emitere de monedă electronică.

Citând BNR, Raiffeisen Bank aduce și ea aminte de vulnerabilitățile de care dau dovadă monedele virtuale, prin lipsa reglementării și a supravegherii, spălare de bani, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului sau lipsa unei securități adecvate. Banca nu a făcut nimic în acest sens și nu a închis conturi bancare care operează cu Bitcoin.

ING Bank rupe orice legătură cu Bitcoin

ING câștigă din ce în ce mai multă popularitate și notorietate în rândul tinerilor, mai ales. Deși ai crede că viziunea băncii este îndreptată spre viitor, ING nu vrea să aibă de-a face cu monede virtuale. Un client a semnalizat o problemă pe Bitcoin Forum, prin care înștiința că banca a sistat relația contractuală și că toate produsele pe care le deține vor fi închise.

Cu toate că ING i-a lăsat două luni la dispoziție, ca să-și rezolve eventualele datorii și să își mute banii în altă parte, vestea a venit ca din senin. Bărbatul este sigur că Bitcoin este motivul închiderii contului, deși susține că nu a făcut nimic ieșit din comun, ci s-a comportat ca un „om normal”.

Tot pe Bitcoin Forum, un alt utilizator a anunțat că Banca Românească are de gând să facă același lucru zilele care urmează. Politica băncii spune că va închide conturile, deoarece „monedele virtuale sunt folosite la spălarea de bani”.

Ce poți face odată ce banca nu te mai vrea

BTCxChange, o platformă de intermediere de tranzacții cu criptomonede, are mult de suferit de pe urma reglementărilor și politicilor instituțiilor bancare. Ultima instituție care să oprească folosirea Bitcoin a fost Idea Bank.

Partea bună pentru tine e că BTCxChange nu se lasă bătută, dimpotrivă, spune că a primit un imbold puternic să lucreze la un proiect la care se gândește de ceva timp. „Lucrăm la un proiect de exchange, care va fi complet descentralizat și necenzurabil, fără legături cu sistemul bancare. Un produs care în viziunea noastră se va putea dezvolta fără fracțiuni inutile din partea birocrației și nu va fi împiedicat de nicio persoană care nu înțelege nimic din domeniu, dar are puterea de a semna hârtii”, se arată pe site.

Revolta băncilor față de Bitcoin și de monede virtuale, în general, nu este chiar justificată,  chiar dacă încearcă să bage la înaintare diverse amenințări. În orice caz, deocamdată băncile dețin majoritatea, astfel că minoritatea se supune.