Proiectul care conecta satul românesc la internet e dezamăgitor

Proiectul care conecta satul românesc la internet e dezamăgitor

Ro-Net este un proiect prin care 783 de sate și comune defavorizate din toată țara ar beneficia de internet broadband. Asta la nivel ideal, pentru că realitatea arată că încă se bate pasul pe loc. 

Proiectul Ro-Net este de departe a fi finalizat, asta deși termenul limită a fost anul trecut. În orice caz, 302 de localități se bucură de tehnologie și evoluție, în timp ce la restul de peste 400 se lucrează. Acum, data e august 2018, când ar trebui să fie finalizate lucrările. De Ro-Net probabil că ai auzit și-n urmă cu trei ani, când tot un eșec se anunța.

Întregul proiect Ro-Net valorează aproximativ 85,6 milioane de euro și este implementat de Telekom în urma unei licitații câștigate, în 2014, având ca terț susținător Huawei. Ro-Net vizează construirea unei infrastructuri naționale de comunicații de banda largă cu scopul furnizării de servicii de comunicații electronice în zone rurale defavorizate. În acest moment, acestea nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.

În momentul începerii implementării proiectului, sute de localități din 35 de județe din țară nu beneficiau de acoperire prin rețelele operatorilor de pe piață. Mai exact, 783 de localități (137.000 gospodării și 400.000 de locuitori) nu se bucurau de aceste servicii, conform datelor oficiale.

Chiar dacă se fac eforturi în ceea ce privește implementarea proiectului Ro-Net, anul trecut Telekom anunța dificultăți mari în ceea ce privește finalizarea lui. Compania de telecomunicații acuza Ministerul Comunicațiilor că refuză recepția lucrărilor realizate în 400 de localități. Această situație nu numai că aduce pierderi majore, dar blochează accesul locuitorilor la servicii.

Potrivit Telekom, Ro-Net ar fi trebuit finalizat până la finalul anului trecut. Cum asta nu s-a întâmplat, mai rămân doar speranțe pentru viitor. Un document oficial al Ministerului Comunicațiilor arată că autoritățile au fost înștiințate de recepția lucrărilor din 441 de localități. Chiar și așa, anul trecut s-a realizat recepția a doar 295 de localități, deci mai puțin de jumătate din proiect.

Când va fi finalizat proiectul vom afla în acel moment, deși Ministerul arată spre august. Până atunci, 65 de localități nu mai sunt eligibile pentru proiect, ceea ce înseamnă că rămân 414 de localități.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Profit.ro