Ce să faci dacă vrei să nu îți mai fie frică să zbori cu avionul

Ce să faci dacă vrei să nu îți mai fie frică să zbori cu avionul
Sursa foto: Mel460/Scape Side

Călătoriile cu avionul ne permit să ajungem la destinații extrem de îndepărtate în doar câteva ore, însă pentru unii acestea sunt experiențe aproape traumatizante.

Deși zborurile cu avionul sunt considerate cea mai sigură formă de transport, pentru unii teama este greu de eliminat. Anxietatea aceasta este de înțeles, chiar dacă nu e justificată.

Dacă te numeri printre pasagerii care se tem cumplit de zborurile cu avionul, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a te liniști.

Încearcă să dormi

Un avion nu este, în aparență, cel mai bun loc pentru dormit. De cele mai multe ori, nu ai loc să îți întinzi picioarele, iar de întins cu totul nici nu mai încape vorba. Totuși, dacă reușești să adormi, toată frica ta se va evapora și, cu puțin noroc, te vei trezi abia când roțile avionului ating asfaltul la aterizare. În cazul în care ai probleme cu somnul, poți încerca să iei un somnifer recomandat de doctor sau farmacist înainte de zbor.

Informează-te cu privire la avioane

Psihologul Martin Seif spune că, dacă încerci să afli mai multe despre avioane, te vei simți mai liniștit. Poți începe prin a citi despre cum zboară un avion, ce provoacă turbulențele și ce se întâmplă când cedează toate motoarele. Când citești despre aceste lucruri, te vei simți mai relaxat cu privire la zborurile cu avionul.

Mai mult, poți încerca, prin intermediul tehnologiei VR, să experimentezi un zbor de la sol, pentru a fi pregătit când va veni momentul.

Profită de serviciile de terapie din aeroporturi

În unele aeroporturi, există metode de terapie pentru pasageri înainte să urce în avion. Programul „United Paws” („Lăbuțe Unite”) aduce câini de terapie în aeroporturi, iar călătorii pot petrece timp cu ei înainte de a se îmbarca.

Distrage-ți singur atenția

Odată ce te îmbarci în avion și acesta decolează, nu mai e cale de întoarcere. Dacă nu poți să dormi, caută să îți distragi atenția. Citește o carte, descarcă un sezon din serialul tău preferat la care să te uiți cu Modul Avion activat, ascultă muzică – practic, fă orice te-ar face să te deconectezi în mod obișnuit.

Evită alcoolul

Dacă îți este teamă să zbori, e mai bine să renunți la ideea de a bea alcool. Simplul fapt că te afli în avion duce la deshidratare, iar alcoolul va contribui la asta. Băutul va remedia problema anxietății doar temporar.  În orele care urmează după consumarea băuturilor alcoolice, te vei simți mai rău și mai speriat, conform American Addiction Centers.

Etichete: