Avionul care te va duce în orice colț din lume în timp record

Avionul care te va duce în orice colț din lume în timp record

De-a lungul anilor, industria aviatică a evoluat considerabil, iar acum inginerii se întrec în a construi avioane care reușesc să depășească viteaza sunetului.

Boeing a dezvăluit planul unui avion hipersonic care va fi capabil să atingă o viteză de Mach 5 (de cinci ori mai rapid decât viteza sunetului). Aeronava promite să ducă pasagerii din New York la Londra în doar două ore. Asta înseamnă că avionul va zbura de aproape trei ori mai repede decât legendarul Concorde, care a fost scos din uz în 2003 și care străbătea ruta New York-Londra în trei ore și jumătate.

Accidentul tragic Concorde din 2000 a influențat era avioanelor supersonice comerciale, însă producătorul Boeing vede un viitor pentru cele supersonice.

Oficialii au precizat că doresc ca avionul să fie utilizat atât în domeniul comercial, cât și în cel militar.

Conceptul aeronavei a fost prezentat la Institutul American de Aeronautică și Astronautică, în cadrul unei conferințe din Atlanta.

Kevin Bowcutt de la Boeing spune că este încântat de potențialul tehnologiei hipersonice de a conecta lumea mai repede decât s-a întâmplat până acum.

Avionul este proiectat astfel încât să poată transporta mai mulți pasageri decât unul obișnuit, dar va fi mai mic decât un Boeing 737. Oficiali ai companiei au precizat că aeronava va intra în serviciu pe la sfârșitul anilor 2030.

Bineînțeles, principalul motiv pentru care avem nevoie de avioane hipersonice este viteza. „Supersonicul nu este suficient de rapid pentru a traversa oceanul înainte și înapoi într-o singură zi”, a declarat Bowcutt.

El precizează că timpul este o problemă vitală pentru zborurile de afaceri și cele militare. „Poți parcurge Atlanticul în aproximativ două ore, iar Pacificul în trei”, mai spune el. Cifrele sunt destul de impresionante, având în vedere că avioanele standard eu nevoie de aproximativ șase-șapte ore pentru a zbura peste Atlantic.