Primele imagini cu un asteroid în formă de cub

Primele imagini cu un asteroid în formă de cub

Ryugu este un asteroid special, care e la vreo 280 de milioane de kilometri de Pământ și care are, spre deosebire de alte roci spațiale, forma unui cub.

Fotografiile pe care le avem cu acest asteroid au fost realizate de către sonda spațială Hayabusa 2, care se apropie de finalul călătoriei către această rocă spațială. Imaginile actuale au fost surprinse de la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de asteroid.

Hayabusa 2 ar trebui să ajungă miercuri pe suprafața asteroidului, iar aici va studia conținutul de sol și de rocă al acestuia. De asemenea, sonda spațială va și încerca să aducă mostre din asteroid înapoi pe Pământ, în 2020. Sonda are patru rovere de suprafață și un dispozitiv exploziv, care să disloce bucăți de rocă pentru colectare.

asteroid cub ryugu

De la distanță, Ryugu a părut a fi un asteroid obișnuit, pe măsură ce sonda s-a apropiat de el detaliile au început să fie mai evidente, mai ales forma aproape cubică; într-adevăr, asteroidul are o formă mai apropiată de cea a fluoritului.

”Pe măsură ce ne-am apropiat de asteroid am putut să distingem din ce în ce mai multe elemente din topologia acestuia. A devenit clar că Ryugu are o suprafață variată și bogată”, a declarat profesorul Seiji Sugita cu privire la msiunea spațială. Acesta menționează că sunt o mulțime de grămezi de roci care se plimbă pe suprafața asteroidului. În imagini se poate distinge și o structură cu dimensiunea de aproximativ 150 de metri, vizibilă în imagini în partea de sus, în zona albă.

Misiunea probei Hayabusa 2 a început în decembrie 2014, iar scopul acesteia este să aducă înapoi pe Pământ mostre din asteroid, care i-ar putea ajuta pe cercetători să afle mai multe despre originile universului.

Citește și:
Etichete: