Asteroidul detectat chiar înainte să se ciocnească cu Pământul

Asteroidul detectat chiar înainte să se ciocnească cu Pământul

În decursul weekend-ului trecut (1-3 iunie), Arizona’s Catalina Sky Survey a detectat un asteroid, chiar cu câteva ore înainte ca acesta să își schimbe traiectoria și să se îndrepte către Pământ.

Aceasta este o ocazie destul de rară, deoarece, în general, aceștia sunt destul de greu de identificat. Cercetători de la Jet Propulsion Laboratory au declarat că aceasta este a treia oară când un asteroid a fost descoperit în momentul în care se afla pe o traiectorie de impact.

Prima dată când a fost detectat, asteroidul se afla la aproximativ aceeași distanță la care este situată orbita Lunii față de Pământ. Asteroidul a apărut ca un fel de dungă într-o serie de imagini surprinse de telescopul Catalina.

Ca în cazul tuturor asteroizilor detectați, datele au fost trimise rapid către Minor Planet Center de la Cambridge, Massachusetts. Aceștia au calculat o traiectorie preliminară care indica posibilitatea unui impact asupra Pământului. Din fericire, asteroidul a ars înainte de impact.

De asemenea, datele au fost transmise, la rândul lor, către Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. Și acolo, sistemul automatizat Scout a identificat o probabilitate ridicată ca asteroidul să se afle pe o traiectorie de impact.

Alerte automate au fost trimise către comunitățile care se ocupă cu observarea asteroizilor, pentru a obține informații suplimentare. În cele din urmă, instituțiile de specialitate au declarat că asteroidul era unul de mici dimensiuni și, prin urmare, inofensiv. Astfel, nu au fost emise alerte suplimentare către NASA.

„Acesta a fost un obiect mult mai mic decât cele pe care trebuie să le detectăm în mod obișnuit”, a declarat Lindley Johnson, ofițer de apărare planetară la NASA. „Cu toate acestea, evenimentul ne permite să ne exersăm capacitățile și ne dă încredere că modelele noaste de predicție sunt adecvate pentru a răspunde unui potențial impact de proporții”, a mai precizat aceasta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Boing Boing