17 apr. 2018 | 13:24

Asteroidul care ”a vizitat” Pământul la doar o zi după descoperire

ACTUALITATE
Asteroidul care ”a vizitat” Pământul la doar o zi după descoperire

Un asteroid a trecut foarte aproape de Pământ recent, după ce fusese descoperit cu doar o zi înainte de eveniment.

Un asteroid similar cu cel care a căzut în regiunea Tunguska, din Siberia, acum mai bine de 100 de ani, a trecut foarte aproape de planeta noastră duminică, 15 aprilie. Șocant este faptul că asteroidul a fost descoperit cu doar o zi înainte de această trecere.

Asteroidul, denumit 2018 GE3, a trecut cel mai aproape de Pământ la ora 2:41 EDT (9:41 ora României), la o distanță de 192.000 de kilometri, adică aproximativ jumătate din distanța dintre planeta noastră și Lună. Informațiile vin de la CNEOS, centrul NASA pentru studiul obiectelor din apropierea Pământului.

NASA a estimat că asteroidul avea între 48 și 110 metri lățime, astfel că roca spațială ar fi fost de 3,6 ori mai mare decât cea care a nivelat 2.000 de kilometri pătrați de pădure în pustietatea siberiană, atunci când a explodat deasupra Tunguskăi în 1908.

asteroid pamant

De asemenea, noul asteroid recent descoperit este de 3-6 ori mai mare decât un alt asteroid implicat într-un eveniment recent. În 2013, un asteroid a explodat deasupra orașului Chelyabinsk, din Rusia. 1.200 de oameni au fost răniți atunci, mai ales din cauza geamurilor sparte la mii de clădiri. Pagubele s-au înregistrat la distanțe de până la 93 de kilometri.

”Dacă 2018 GE3 ar fi lovit Pământul, ar fi provocat pagube regionale și nu globale, cu toate că există o șansă ca acesta să se fi dezintegrat în atmosferă, înainte să atingă solul”, arată cei de la Space Weather. Cu toate acestea, aceștia subliniază că vorbim despre un asteroid semnificativ, care ne sugerează că și rocile spațiale de dimensiuni considerabile ne pot surpinde, uneori. 2018 GE a fost descoperit la mai puțin de o zi de apropierea de Pământ.

Asteroidul 2018 GE a fost descoperit pe 14 aprilie, la ora 5:13 EDT (12:13 ora României), de către astronomii de la Catalina Sky Survey.