Apple Watch Series 4 cu EKG va fi doar un vis frumos în Europa

Apple Watch Series 4 cu EKG va fi doar un vis frumos în Europa

O mare parte din efortul de marketing din jurul noului Apple Watch Series 4 a gravitat în jurul unui mecanism EKG ce îți putea genera o electrocardiogramă. Este însă puțin probabil să te bucuri de ea în România în mai puțin de câțiva ani.

Funcția de generare a unui electrocardiograme cu cel mai nou smartwatch ieșit din Cupertino transformă Apple Watch Series 4 într-un echipament medical. Asta înseamnă că, înainte să fie comercializat într-o țară, trebuie să fie certificat de forumurile medicale din teritoriu.

Alternativa implică să renunți la funcția cu pricina și să-l lansezi fără acea opțiune în orice altă țară în afară de Statele Unite ale Americii.

Ca referință, doar FDA (Federal Drug Administration) din Statele Unite a certificat promovarea funcției de EKG pe Apple Watch Series 4 împreună cu precizia ei suficient de mare încât să poată fi promovată ca o opțiune autentică de generare a unei electrocardiograme.

Este însă foarte important de reținut că, nici dacă te afli în State, opțiunea cu pricina nu va fi disponibilă decât peste câteva luni. În plus, procesul de certificare a fost atât de laborios, încât confirmarea din partea FDA a venit cu o zi înaintea conferinței de anunțare pentru noile smartphone-uri și ceasuri inteligente de la Apple.

Singura șansă ca în țara noastră să putem avea vreodată acces la EKG pe Apple Watch Series 4 este să fie certificat într-o altă țară europeană. Indiferent unde întrebi însă, procesul este descurajant și de lungă durată. Cei de la 9to5Mac au luat legătura cu MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) din UK.

Oficialii autorității britanice au confirmat că Apple ar trebui să propună un studiu medical oficialilor MHRA. Timp de 60 de zile, autoritățile au dreptul să-l aprobe sau să-l refuze. Pe parcursul altor 60 de zile, dacă studiul este aprobat, Apple trebuie să inițieze procedura de executare.

Efectuarea efectivă a studiului ar putea dura câteva luni sau chiar și câțiva ani. Mai important decât atât însă este faptul că, certificarea de către MHRA, s-ar reflecta într-o aprobare valabilă pe teritoriul întregii Uniunii Europene. Singura condiție este să nu vină aprobarea după intrarea în vigoare a Brexit.

Un lucru este însă sigur, dacă intenția ta de a-ți cumpăra noul ceas Apple era legată exclusiv de opțiunea de electrocardiogramă, mai poți amâna investiția pe termen nelimitat.