Unul dintre primele PC-uri Apple e scos la licitație pentru o avere

Unul dintre primele PC-uri Apple e scos la licitație pentru o avere

Steve Jobs a făcut câteva calculatoare revoluționare acum vreo patru decenii, iar unul dintre acestea este scos acum la licitație.

Steve Jobs și Steve Wozniak făceau treabă bună împreună încă de la început, astfel că între 1976 și 1977 au construit mai multe calculatoare Apple I. În total, au reușit să producă aproximativ 200 de astfel de unități, iar dintre acestea, doar în jur de 60 mai supraviețuiesc în prezent. Fără doar și poate, e vorba de o adevărată comoară pentru pasionați; ca orice comoară, are și un preț pe măsură.

Calculatorul Apple-1 unul dintre și mai puținele care sunt încă funcționale, va fi scos la licitație în luna septembrie. Acesta a fost restaurat în urmă cu puțin timp.

Site-ul casei de licitații RR Auction arată că ”Apple I a fost restaurat în Iunie 2018 de către expertul Corey Cohen, iar un videoclip cu funcționarea acestuia poate fi oferit, la cerere”.

Conform casei de licitații, Cohen a redactat un raport detaliat al condiției tehnice în care se află calculatorul, iar acesta poate fi oferit licitatorilor interesați. Expertul a evaluat PC-ul și i-a dat nota de 8,5/10. Pe site se mai arată că ”cel mai remarcabil aspect al acestui PC este că este complet funcțional: sistemul a fost funcțional fără vreo problemă timp de opt ore, în cadrul unui test complex.”

Ce mai e interesant la acest Apple I e că placa de bază nu a fost modificată în vreun fel. Deținătorii de calculatoare din vremurile respective erau înnebuniți după modificările aduse PC-urilor, astfel că modelul curent are o oarecare valoare adăugată.

Pre-licitația începe pe 13 septembrie și continuă până în ziua licitației, pe 25 septembrie. Se estimează că acesta va fi vândut cu cel puțin 300.000 de dolari. În comparație, prețul la lansare era de 666 de dolari, sau 2.950 de dolari, ajustat la inflație.

Citește și:
Sursa: gizmodo.com
Etichete: