Computerul care a revoluționat tehnologia: 42 de ani de la Apple I

Computerul care a revoluționat tehnologia: 42 de ani de la Apple I

Odată cu data de 11 aprilie se împlinesc 42 de ani de la momentul în care Apple I a dat startul unei revoluții în ceea ce privește calculatoarele personale.

În tinerețe, pe vremea când lucra la HP, Steve Wozniak nu era chiar cel mai bogat individ, însă avea o adevărată pasiune pentru calculatoare. Și-a dorit să aibă propriul calculator, iar inteligența l-a ajutat să creeze un design de computer. Cu toate acestea, n-a reușit să creeze un PC din cauza limitărilor materiale.

Totuși, încurajat de alte calculatoare care ajungeau pe piață, acesta a creat un computer pe care l-a dus la Homebrew Computer Club, pentru a primi feedback de la alți pasionați. Unul dintre aceștia, prieten al lui Wozniak, a fost impresionat de design, însă a mai propus câteva îmbunătățiri. Vorbim despre Steve Jobs, care a avut și ideea de a vinde câteva astfel de calculatoare, în speranța că cei doi vor câștiga ceva bani.

Steve și Steve au creat calculatorul cam în aceeași vreme în care lua ființă și Apple Computer Company. Cei doi au propus unui magazin local din Palo Alto, The Byte Shop, să le vândă calculatorul, iar aceștia au acceptat să comercializeze 50 de bucăți. Prețul pentru un astfel de calculator i-ar putea speria pe unii, având în vedere că a costat 666,66 de dolari.

În total, doar 200 de calculatoare de acest fel au fost produse, însă calculatorul a fost urmat de Apple II, unul dintre cele mai de succes computere create vreodată.

Există chiar și un site unde poți să vezi informații despre calculatoarele Apple I, dar și o listă a computerelor de acest fel vândute la licitație. Astfel, cel mai scump calculator de acest fel a fost vândut pentru suma de 905.000 de dolari, iar ”cumpărătorul” a fost muzeul Henry Ford.

De asemenea, cel mai rar Apple I, un prototip creat și construit de Steve Jobs însăși, adus la rangul de ”Sfântul Graal” al calculatoarelor, a fost vândut contra sumei de 815.000 de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: