Apple I: 40 de ani de la computerul care a redefinit ideea de PC

Apple I: 40 de ani de la computerul care a redefinit ideea de PC

Primul computer al celor de la Apple împlinește astăzi 40 de ani de la lansare.

Proiectat și construit de către Steve Wozniak, unul dintre cei trei oameni care au pus bazele Apple la 1 aprilie, 1976, Apple I a fost primul calculator al companiei care avea să devină una dintre cele mai mari și mai bogate din lume. Nu vă imaginați, însă, că aveam de-a face cu un calculator asemănător celor pe care le vedem în ziua de astăzi. Designul era complet diferit, iar computerul comercializat nu includea toate componentele pe care le-am vedea într-un dispozitiv standard în ziua de azi.

Astfel, Apple I era comercializat sub forma unei plăci de bază care includea un procesor de 1MHz, 4KB RAM și care suporta o rezoluție de 40 x 24. După cum probabil știți deja, Apple I a fost construit de către Steve Wozniak, cu ajutorul fondurilor obținute prin vânzarea unui HP-65 deținut de Wozniak și a unui vehicul deținut de Steve Jobs (un Volkswagen Microbus, mai exact), acesta din urmă având ideea de a comercializa produsul. Dintr-un total de 200 de dispozitive construite pe parcursul timpului, doar 25 nu au fost vândute.

Produsul a început să fie comercializat în luna iunie, iar prețul acestuia era de 666,66 de dolari, întrucât lui Wozniak îi plăcea să repete cifrele. În mod amuzant, au luat naștere unele zvonuri de satanism, cărora nu li s-a dat atenția, un motiv important fiind faptul că Wozniak era ateu.

După cum scrie și Wikipedia, din 2013 încoace, a fost confirmată existența a 63 de dispozitive Apple I, dintre care 6 pot funcționa. Apple I a fost pus la un moment dat la licitație de către Christie’s, compania estimând că produsul valorează între 300.000 și 500.000 de lire. Licitația făcea parte dintr-o inițiativă denumită ”șapte secole de știință”. Printre altele, în acea perioadă se afla la licitație și o mașină electromecanică criptografică ”Enigma”, folosită de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: