„Robotul” care poate fi revoluționar în tratarea cancerului

„Robotul” care poate fi revoluționar în tratarea cancerului

Un diagnostic de cancer poate fi un eveniment devastator, iar, pentru pacienții care suferă de cancer cerebral, vestea poartă o greutate suplimentară.

Din păcate, boala nu este singura care aduce cu sine efecte nefaste – ea este însoțită de un tratament care afectează atât fizicul, cât și psihicul. În încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților care suferă de cancer, cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au apelat la inteligența artificială, pentru a evita toxicitatea cauzată de tratamente.

Echipa vizează în mod specific glioblastomul, cea mai agresivă formă a cancerului cerebral, care aduce adulților un prognostic de mai puțin de cinci ani.

Terapiile pentru cancer sunt dure și combină multiple medicamente cu radioterapia – un cocktail care poate provoca diverse efecte secundare. Scopul proiectului este folosirea AI pentru a identifica cele mai mici doze de medicamente care ar putea fi totuși eficiente. În acest mod, efectele secundare ar putea fi menținute la un nivel minim.

Pentru a face acest lucru, echipa a „instruit” AI-ul cu modelele de tratament care sunt utilizate în prezent și a ajustat dozele până când ar fi putut identifica un protocol optim de tratament, cu cele mai mici doze și cea mai redusă frecvență.

Sistemul a simulat 50 de studii clinice pe pacienți și a reușit să reducă dozele până la jumătate din cantitatea recomandată de medic. Metoda folosită pentru învățarea AI-ului a fost una oarecum forțată, similară cu modul în care dresorii își învață animalele de companie să respecte comenzile.

AI-ul nu a fost inventat cu menirea de a prelua locul de muncă al medicilor. Mai degrabă, are rolul unui instrument auxiliar care să-i ajute pe medici să ofere opțiuni de tratament mai potrivite și mai eficiente.

Citește și: