15 iun. 2018 | 08:05

Microsoft folosește inteligență artificială, ca să te enervezi mai puțin

ACTUALITATE
Microsoft folosește inteligență artificială, ca să te enervezi mai puțin

Microsoft a început să se bazeze pe inteligență artificială în procesul de propagare al actualizărilor la Windows 10, iar beneficiile se văd deja.

Deja de câțiva ani, Windows 10 a fost asociat la scară globală cu o experiență cât se poate de frustrantă în materie de actualizări. Gigantul din Redmond îți ”bagă pe gât”, când te aștepți mai puțin, un update la cel mai nou Windows și te forțează să nu-ți mai folosești PC-ul pentru câteva minute sau câteva zeci de minute.

Procesul este unul supărător, iar modalitățile pentru a-l evita nu sunt foarte eficiente. În plus, ai avea mai mult de pierdut decât de câștigat dacă renunți complet la Windows Update.

În ultimii ani, am aflat detalii despre o serie foarte stufoasă de proiecte care se bazează pe inteligență artificială. Rețele neurale și algoritmi avansați de AI au fost utilizați pentru a prezice căștigătorul de la Campionatul Mondial de la Moscova înainte să se fi desfășurat primul meci.

Google se bazează pe inteligență artificială pentru a eficientiza procesul de traducere din Google Translate, în timp ce NVIDIA a folosit un astfel de algoritm pentru a edita fotografii într-o manieră surprinzătoare.

Cel mai recent experiment bazat pe inteligentță artificială vine de la Microsoft și vizează modul în care sunt propagate actualizări de Windows 10. Respectivul algoritm are ca scop identificarea sistemelor care au o probabilitate mult mai mică de a întâmpina probleme în procesul de update. Ca urmare, își supără utilizatorii mai puțin, iar beneficiile au fost evidente imediat.

Compania americană a implementat noul mecanism de distribuție pentru prima oară în cazul Fall’s Creator Update, în ultimele luni ale anului trecut. Pentru că lucrurile au mers atât de bine, ”nivelul de satisfacție al utilizatorilor a fost mai ridicat, au fost întâmpinat mai puține probleme și mai puțin apeluri la linia de suport comparativ cu versiuni anterioare de Windows 10.”

Tocmai pentru că numărul problemelor a fost mai mic, procesul de propagare s-a desfășurat într-un ritm semnificativ mai alert decât în trecut. Update-ul a ajuns la 250 de milioane de utilizatori în jumătate de timpul care a fost necesar în trecut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele