24 oct. 2017 | 19:04

Vodafone anunță viteze mai mari, dar Supernet 4.5G nu e pentru toți

ACTUALITATE
Vodafone anunță viteze mai mari, dar Supernet 4.5G nu e pentru toți

Vodafone a anunțat azi Supernet 4.5G. Nu înseamnă mare lucru denumirea, dar promisiunea e bună. Poți să crezi în ea, dacă ești optimist.

Vodafone face o repoziționare de brand, așa că are nevoie de un mesaj puternic care să atragă atenția oamenilor. La un an după ce a anunțat Supernet 4G, completează ideea cu niște viteze mai mari. În „laborator“ (a se citi: în teste controlate), vitezele ajung până la 800Mbps. Ca utilizator obișnuit nu te vei apropia de așa ceva, cred că e evident.

În ziua în care Telekom a anunțat internet nelimitat prin 4G, Vodafone a făcut un pas înainte. Deocamdată, ai putea, teoretic, să atingi viteze de câteva sute de Mbps pe un Samsung Galaxy S8. Este primul și, deocamdată, singurul telefon compatibil cu standardul 256QAM, suportat și de Huawei Mate 10 Pro. Pe acesta din urmă am obținut pe 4G+ peste 130Mbps. Pe un iPhone 8 Plus am ajuns la peste 160Mbps. Vitezele de upload oscilează între 30 și 50Mbps.

Pe listă se mai regăsesc telefoane ca Huawei P10 sau HTC U11, iPhone 8 și Galaxy Note 8, dar încă nu au primit o actualizare ca să poată fi folosite cu adevărat în Supernet 4.5G. Acestea sunt telefoane pe care trebuie să le actualizeze producătorii și să le cumperi de la Vodafone. Dacă sunt din piața liberă, trebuie să te duci la un service Vodafone. Altfel spus, ai viteze mari, dar nu ține doar de telefon, chiar dacă e cel mai bun, și nu e imediată.

La conferința de presă organizată cu această ocazie am testat viteza fără să fie într-un mediu controlat (adică doar într-o sală cu mai mulți oameni conectați pe 4G, probabil) și am obținut puțin peste 500Mbps la download și circa 50Mbps pe upload pe un Galaxy S8. Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone România, a obținut aproape 750Mbps pe un telefon pregătit dinainte. Vestea care te interesează nu e chiar viteza, ci că securitatea e mai bună, criptarea fiind noua opțiune care să îi protejeze pe utilizatori – 2,8 milioane de site-uri de phishing și viruși blocați, cu 1,3 milioane de conexiuni protejate zilnic.

Vodafone promite viteze mari și „uită“ de alte promisiuni

În timpul conferinței, în sesiunea de întrebări și răspunsuri, le-am reamintit celor de la Vodafone de tehnologia VoLTE pe care Orange o are disponibilă și Digi Mobil a promis-o pentru această lună. Vodafone a spus încă din noiembrie 2014 că va fi disponibilă. Încă nu e, iar răspunsul reprezentanților companiei e că utilizatorii nu sunt interesați de așa ceva, ei vor internet, nu voce.

Într-adevăr, consumul de internet crește în fiecare an în România, mai ales în Vodafone, care a oferit internet nelimitat și gratuit în anumite weekend-uri. De asemenea, susține prin diverse opțiuni creșterea consumului. Totuși, divizia din Irlanda pare că este deschisă acestei tehnologii și promite că o va furniza utilizatorilor. De asemenea, clienți ai companiei din Spania, Portugalia, Italia, Germania sau Marea Britanie beneficiază deja de așa ceva.

Poți să te bucuri însă de jocul RaceReady Vodafone, în care concurezi pe Transfăgărășan cu Titi Aur. E disponibil pe Android și iOS. Dacă îl joci la metrou, ai grijă însă că între stații n-ai conexiune continuă de 4G și, uneori, nici de 3G.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele