11 aug. 2017 | 17:30

Premieră în biohacking: primul virus scris într-o secvență ADN

ȘTIINȚĂ
Premieră în biohacking: primul virus scris într-o secvență ADN

După toate problemele de hacking prin malware și ransomware, acum e timpul să te temi și de biohackeri care creează alt tip de virus. Cel puțin dacă te bazezi pe acest experiment recent.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a demonstrat în premieră că e posibil să introduci software malițios într-o secvență ADN. Astfel, când este analizat în laborator, datele obținute devin un program care corupe software-ul respectiv și preia controlul computerului.

„Ști că dacă cineva are control asupra datelor pe care un computer le analizează, atunci poate prelua controlul și asupra respectivului echipament. Asta înseamnă că ce avem în față e o premieră în securitatea computațională a sistemelor biologice, nu doar a celor conectate la internet sau a celor pe care le poți infecta prin dispozitive USB“, a declarat Tadayoshi Kohn, profesor în știința calculatoarelor de la Universitatea din Washington.

 

Legătura între viruși și ADN este evidentă, deoarece cel din urmă este, practic, un sistem de fişiere, dar din lumea biologică. Cât despre modul în care a putut fi folosit în biohacking, acești cercetători au reuşit să transforme bazele azotate, adică adenina, citozina, timina, guanina şi uracilul în date în format binar pe care le poate înțelege un computer.

Odată făcut pasul acesta, în secvența de ADN a fost introdus un cod executabil, activat doar într-un moment anume. Mai mult, în acest experimente teoretic, software-ul de pe computer a avut o vulnerabilitate (cum au și cele infectate clasic de viruși), care a fost vizată de codul dăunător. Practic, dacă știi vulnerabilitatea, știi și cum s-o exploatezi. Ceea ce a reușit această echipă este, într-o anumită măsură, să ne pregătească pentru viitor.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele