SUA finanțează giganții tech pentru a putea desluși misterele Universului

SUA finanțează giganții tech pentru a putea desluși misterele Universului

Guvernul Statelor Unite ale Americii va finanța șase dintre cele mai mari companii tech de pe glob pentru a încuraja dezvoltarea unui supercalculator înaintea Chinei, Japoniei sau a oricărei alte țări. Departamentul de Energie este responsabil cu finanțarea de 258 de milioane de dolari către AMD, Cray, HP, IBM, Intel și Nvidia. Fondurile vor fi acordate pe parcursul a trei ani.

Cele șase companii nu vor depinde doar de banii primiți de la Guvern și vor contribui și ele cu 40% din valoarea totală a proiectului. Asta înseamnă că ele vor investi împreună o sumă de cel puțin 430 de milioane de dolari.

Un supercalculator de genul celui pe care companiile vor să îl construiască ar putea fi capabil să facă un miliard de miliarde de calcule pe secundă iar puterea lui de procesare s-ar putea apropia de cea a creierului uman. Acest ansamblu ar putea schimba modurile prin care se face munca de cercetare la momentul actual sau ar putea ajuta la vindecarea unor boli grave. În plus, supercalculatorul ar putea desluși misterele planetei și ale Universului.

Conform unor reprezentanți ai proiectului, investiția Departamentului de Energie are ca scop asigurarea suportului hardware și software pentru companiile menționate. De exemplu, Guvernul vrea de la HP un supercalculator care ar putea avea potențialul de a înlocui fermele uriașe de servere. Acesta ar avea dimensiunea unui frigider, relatează Engadget.

Proiectul are ca țintă dezvoltarea unui astfel de super-sistem de calcul până în anul 2021. Companiile implicate ar putea fi însă forțate să se miște mai rapid ca să nu le-o ia înainte China. Țara asiatică promite să aibă un supercalculator funcțional până în anul 2020. Având în vedere că oamenii de știință de acolo au construit deja cel mai rapid calculator din lume după standardele actuale, nu pare o idee atât de ieșită din comun ca aceștia să le ia fața celor mai importante firme tech din lume.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: